Суспільне мовлення

“Адаптація ветеранів до цивільного життя”. На Львівщині розпочав роботу новий проєкт

На Львівщині розпочав роботу проєкт “Адаптація ветеранів до цивільного життя”. Участь у ньому можуть взяти 9 громад Львівської області, деякі з них — вже залучені.

Проєкт спрямований на підтримку та соціалізацію захисників, які після фронту повернулися додому, членів їхніх родин та сімей загиблих військовослужбовців, розповіла Суспільному керівниця Всеукраїнської організації добровольців Олена Живко.

Микола Лупій – секретар Городоцької міської ради. З початку повномасштабного вторгнення, добровольцем записався до лав ЗСУ. Служив із березня до грудня 2022 року. Потім чоловіка демобілізували та він повернувся на роботу. Микола Лупій пригадує, після закінчення служби йому потрібна була адаптація.

“Коли повернувся з війни, то перше – це звісно, що декілька тижнів взагалі не розумієш, як воно так може бути, що паралельно дві країни: одна країна воює, гине, а інша гуляє, розмовляє, все спокійно. Було дивно”, – пригадує Микола Лупій.

Секретар Городоцької міськради Микола Лупій. Фото: Суспільне Львів

Аби допомогти військовим, у громадах Львівської області розпочинає роботу проєкт “Адаптація ветеранів до цивільного життя”. За словами керівниці Всеукраїнської організації добровольців Олени Живко, проєкт може допомогти захисникам, які після фронту повернулися додому, членам їхніх родин та сім’ям загиблих військовослужбовців. Перші кроки із реалізації проєкту зробили у червні 2023 року.

“В нас працює юрист в громадах, працює психолог. Також розпочав працювати дитячий психолог, який проводить арттерапії, групові заняття з дітками полеглих Героїв. Дуже багато запитів від сімей загиблих, щодо неможливості оформлення статусу. Є різні випадки, десь потрібно правильно дооформити документи, десь потрібно подавати документи до суду, тут велика юридична робота”, – пояснює Олена Живко.

Одна із громад, яка першою на своїй території взяла участь у тренінгу — Городоцька громада. За словами міського голови Городка Володимира Ременяка, на зустріч із психологинею прийшли старости ОТГ та люди, які працюють з демобілізованими захисниками та їх сім’ями.

“Коли ми дочекаємося, доб’ємося нашої великої української перемоги, то війна для багатьох українців не закінчиться. Один із викликів, які нас чекає це адаптація хлопців, які сьогодні захищають нашу незалежність”, – каже Володимир Ременяк.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За словами Олени Живко, протягом семи наступних місяців до проєкту планують залучити 9 громад Львівської області.


Джерело: Суспільне мовлення України