Суспільне мовлення

У Львові за допомогою робота Da Vinci прооперували 8-річну дівчинку з вадою нирок

У Львові хірурги за допомогою робота Da Vinci прооперували 8-річну Марину зі вродженою вадою нирок. Операцію проводили під час повітряної тривоги та зі світлом від генератора. Про це повідомили у Першому ТМО Львова.

До львівських лікарів звернулися батьки Марини з Вінниці. Під час планового УЗД-обстеження у дитини випадково виявили вроджену ваду — гідронефроз або ж патологічне звуження судин нирки. Через це сеча не повністю виходила з нирки Протягом 8 років хвороба протікала безсимптомно. Втім, за словами лікарів, без хірургічного втручання дівчинка могла втратити нирку. Тому дитину скерували на операцію.

Оперували дитину за допомогою робота-хірурга. Перше ТМО Львова

Для того, щоб втручання пройшло безпечно та мінімально травматично, медики вирішили задіяти робота-хірурга Da Vinci.

“До черевної порожнини хірурги дісталися через три маленькі проколи. Завели туди відеокамеру. Виділили збиральну систему нирки. Побачили, що на сечові шляхи сильно тиснула частина ниркових судин. Тоді виконали пієлопластику — сформували новий канал таким чином, щоб судини не перешкоджали сечовидільним процесам”, — йдеться у повідомленні.

Після операції Марина почувається добре. Їй встановили стент для розширення сечоводу. З ним дитина ходитиме впродовж місяця. У подальшому його видалять цистоскопічно.

Читайте також

Львівські кардіологи встановили 101-річній жінці кардіостимулятор

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Львівські хірурги пересадили військовому нерв


Джерело: Суспільне мовлення України