Суспільне мовлення

“Без нас країна не впорається”. Історія тероборонівця, який захищає Україну разом із батьком та другом

31-річний старший лейтенант Роман з позивним “Рожок” захищає Україну у складі 103 бригади Сил ТрО. Він — командир стрілецької роти. До початку повномасштабного вторгнення Роман мав власний бізнес і розпочав кар’єру в ІТ. Про те, як це воювати у складі ТрО, а також про одруження під час війни у День Збройних сил України Роман розповів Суспільному.

У день повномасштабного вторгнення Роман був у Львові. Вже 24 лютого він разом із батьком та другом пішли у військкомат. Тепер усі служать в одному батальйоні. Разом із кінця квітня на східному напрямку.

“Іншого варіанту тоді не було. Досвід, адже я воював у складі батальйону “Айдар” у 2014-2015 роках, також знав, що без нас країна не впорається. Інших варіантів не розглядав”, — розповідає військовослужбовець.

Авто, на якому пересуваються військові. Фото: Роман “Рожок”

Військовослужбовець брав участь у боях за Білогорівку, форсуванні річки у Діброві, далі вийшли на населені пункти біля Лиману. Зараз військові на Харківщині.

На запитання чим відрізняються бойові дії у 2014 та 2015 роках Роман каже, що повномасштабне вторгнення більш інтенсивне.

“Це зовсім інша війна. Головна фраза ТрО при виконанні бойових завдань: “А Т4 пройде?” У нас була історія — вивозили наряд на пікапі — танк відпрацював. Приліт був 5 метрів від автомобіля. Тут кожен герой, адже у бойових частинах є броня, ротації та евакуація на броні. ТрО — це як сили спеціальних операцій, тільки без броні і підтримки артилерії. Тут впродовж дня працює авіація, гради, міномети, танки. У 2014 році такого щільного артилерійського вогню не було, обстрілів було значно менше”, — розповідає Роман.

Батько військовослужбовця отримав численні осколкові поранення у Григорівці (Донецької області) та зараз, після лікування, знову у строю.

Під час війни Роман одружився. Його обраниця Тоня. Весілля відсвяткували під час відпустки, що тривала 10 днів.

"Без нас країна не впорається". Історія тероборонівця, який захищає Україну разом із батьком та другом

Роман разом із Тонею. Фото: Романа “Рожка”

“Це було і сумно, і весело. За тиждень мав організувати весілля, відсвяткувати і поїхати знову на війну, але моя Тоня сильна, все розуміє”, — розповідає військовий.

6 грудня Романа “Рожка” нагородили відзнакою “Знак доблесті” від командира оперативно-тактичного угрупування “Лиман”.

"Без нас країна не впорається". Історія тероборонівця, який захищає Україну разом із батьком та другом

Комбриг Валерій Курко вручає нагороду Роману “Рожку”. Фото: 103 бригади Сил ТрО ЗСУ

Роман каже, що мріє, аби кожен побратим повернувся додому:

“Мрію, щоб кожен мій побратим повернувся з перемогою додому, до своїх рідних — живий і неушкоджений. У нашому підрозділи були втрати. Це дуже непросто телефонувати сім’ї-дружині і говорити про смерть. Я хочу, щоб таких дзвінків не було”.

Читайте також

У Львові 6 грудня курсували трамваї зі стягами 24-ї бригади

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Міст підірвали окупанти: бійці 103-ї бригади ТрО ініціювали відновлення переправи через річку


Джерело: Суспільне мовлення України