Суспільне мовлення

Помер колишній політв’язень Юрій Шухевич

Помер Герой України та колишній політв’язень Юрій Шухевич. Йому було 89 років. Про це 22 листопада повідомив міський голова Львова Андрій Садовий.

Львівський історик та дослідник УПА та ОУН Микола Посівнич розповів, що останнім часом Юрій Шухевич мешкав у Мюнхені (Німеччина). Там він лікувався. У Юрія Шухевича залишилася дружина.

“Юрій Шухевич — це знакова людина для України, визначна постать у дисидентському русі. Він боровся за права та становлення української держави. Він мав цей ланцюжок боротьби від Української народної республіки, яку бачив його батько (Роман Шухевич), пізніше від батька і у 90-х роках Юрій передавав це молодому поколінню. Ставши депутатом, був одним із ініціаторів визнання статусу борців за незалежність України у ХХ столітті — вояків УПА, “Карпатської січі”, дисидентів”, — каже Микола Посівнич.

Матір Шухевича заслали у Сибір, а сестру Марію віддали у дитбудинок. Самого Шухевича ув’язнили.

“У 55 років він повернувся з Сибіру, де втратив свій зір. Фактично, тільки у 1990 році він отримав дозвіл повернутися в Україну. До того з 15 до 55 років він був ув’язненим з короткими проміжками між засланнями. Увесь час він займався правозахисною діяльністю, відвідував Європу, США, займався популяризацію національно-визвольного руху”, — розповів історик.

Юрій-Богдан Шухевич народився у селі Оглядів, що на Львівщині. Шухевич — український політичний діяч, народний депутат VIII скликання, член Української Гельсінської Групи, дисидент та політичний в’язень. Провів у таборах та в’язницях СРСР 28 років. У 2006 році нагороджений званням Герой України.

Читайте також

Родина, яка змінила Україну. Історія Шухевичів

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Львові попрощалися із зв’язковою генерала УПА Романа Шухевича Дарією Гусяк


Джерело: Суспільне мовлення України