Суспільне мовлення

Львівські онкологи застосували новий протокол для лікування раку мозку в 10-річної дитини

Онкологи Західноукраїнського дитячого медичного центру вперше застосували новий протокол для лікування 10-річної Марти зі Стрия, у якої діагностували пухлину мозку. Дівчинка одночасно отримує хімієтерапію та променеву терапію. Такий підхід лікарі опанували під час стажування в Нідерландах. Про стан дитини у процесі лікування розповіли медики центру.

Мама дівчинки розповідає, звернулись до лікаря, коли у доньки з’явилась ранкова нудота та блювання. Марту почав турбувати головний біль, вона була млявою і сонливою. Спочатку місцеві медики призначили лікування від кишкової інфекції та авітамінозу. Проте воно не допомагало: у дитини посилився головний біль та з’явилось похитування при ходьбі. Після обстеження у Львові стало відомо, що причиною такого стану є медулобластома – пухлина мозку. Марту терміново прооперували нейрохірурги.

“До хвороби донечка не відрізнялась від однолітків. Вона була жвава, любила активні ігри з друзями, плавати. Тому цей діагноз нас не просто шокував. Мені здалось, що життя ніби зупинилось. Але моя дівчинка герой, вона бореться і дуже хоче вилікуватись. Тож і ми маємо бути сильні та допомагати їй”, — каже мама Марти.

Пацієнтка Марта. Суспільне Львів

У Західноукраїнський центр Марта потрапила після видалення пухлини. Дівчинка була у важкому стані — мала порушення мовлення та була практично нерухома. Тож медики розпочали лікування за новим протоколом, коли одночасно застосовують хімієтерапію та променеву терапію.

“Добрий відгук організму дівчинки на новий протокол та зусилля усіх наших фахівців дають нам можливість сподіватись на успішне завершення лікування. Це не трапиться завтра чи наступного тижня, адже лікування медулобластоми та її наслідків досить тривале. Проте результати, які ми досягли на цьому етапі, збільшують шанси на одужання”, — каже онкологиня Христина Запоточна.

Зараз дівчинка почувається краще: може говорити та починає самостійно ходити. З пацієнткою працюють онкологи, хірурги, невролог, педіатр, логопед, ерготерапевт та реабілітолог.

Читайте також

Відмовилися оперувати в Німеччині. У Львові медики видалили пухлину мозку 10-річному харків’янину

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Львові прооперували жінку із рідкісним захворюванням — аневризмою ворітної вени


Джерело: Суспільне мовлення України