Суспільне мовлення

Шелтер — означає прихисток. Де на Львівщині приймають переселенців з Донецької і Луганської областей

Щотижня із громад Донецької та Луганської областей евакуюють принаймні тисячу людей. Це — організована евакуація із “силовою” підтримкою: військові, поліція, рятувальники, підготовлені волонтери. Також люди виїжджають із регіону самі: тікаючи від війни або зими без опалення. За офіційними даними, близько півмільйона мешканців Донеччини зареєструвалися у різних областях України як внутрішньо переміщені особи.

Де шукати прихисток людям із зони бойових дій? Які шанси у родини переселенців знайти безкоштовне житло на зиму? Де приймають людей з дітьми і, можливо, собакою? Які зручності, послуги, підтримку пропонують українцям зі сходу на заході країні, у Львівській області? — Суспільне зробило огляд шелтерів: приватних, волонтерських, облаштованих благодійними фондами і місцевою владою громад Львівщини.

Прихисток у селі Жвирка Сокальської громади

Фото: Українська освітня платформа

Шелтер розташований у будівлі колишньої сільради села Жвирка. Опікується прихистком Українська освітня платформа: благодійна організація зробила у приміщенні ремонт і розмістила переселенців із зони бойових дій, зокрема з Донеччини та Луганщини.

Шелтер надає притулок винятково жінкам з дітьми, проживання безкоштовне, але обмежене — не більше пів року. Людей розміщують в окремих кімнатах, розрахованих на п’ятьох людей. Приймають у шелтері і домашніх тварин.

Шелтер — означає прихисток. Де на Львівщині приймають переселенців з Донецької і Луганської областей

Фото: Українська освітня платформа

Шелтер має спільні вбиральні, ванні кімнати і кухню, облаштовану необхідним приладдям для приготування їжі. Для дітей є ігрова кімната, біля будівлі — подвір’я для прогулянок.

Нині у шелтері живуть 20 людей, і є ще одна вільна кімната.

Шелтер — означає прихисток. Де на Львівщині приймають переселенців з Донецької і Луганської областей

Фото: Українська освітня платформа

Прихисток у Кам’янці-Бузькій

У Кам’янці-Бузькій на Львівщині шелтер для переселенців облаштовують у порожньому двоповерховому будинку, який громада надала в оренду безкоштовно. Нині волонтери Української освітньої платформи роблять ремонт на першому поверсі.

Там буде шість кімнат для трьох-чотирьох людей кожна. Завершити ремонт і прийняти перших гостей у шелтер волонтери планують у грудні.

Українська освітня платформа має гарячу лінію для переселенців. Людям пропонують варіанти розміщення: тимчасові або довготривалі, безкоштовні або з оплатою комунальних послуг. Це можуть бути великі прихистки у приміщеннях навчальних чи культурних закладів або приватні кімнати.

“У нас є банк житла. Якщо ми не зможемо поселити людину у свій шелтер або у людини є окремий запит, ми пропонуємо інші прихистки чи окреме житло. Це може бути за орендну плату, за плату житлово-комунальних послуг чи безоплатно взагалі”, — розповіла представниця Освітньої платформи Христина Купчева.

Телефони гарячих ліній:

  • Коломия, Івано-Франківська область +38 099 088 91 98
  • Кам’янка Бузька, Львівська область +38 068 320 49 09
  • Хмільник, Вінницька область +38 050 951 64 17; 38 068 161 62 76
  • Сокаль та Стебник, Львівська область +38 068 941 63 12
  • Бережани, Тернопільська область +38 096 148 66 41
  • Великий Бичків, Закарпатська область +38 068 698 50 41

Прихисток “100% життя”, Львів

Шелтер — означає прихисток. Де на Львівщині приймають переселенців з Донецької і Луганської областей

Фото: Суспільне Львів

Шелтер облаштований у колишньому офісному приміщенні неподалік від львівського залізничного вокзалу. Тут надають безкоштовний прихисток переселенцям із зони бойових дій. Термін проживання обмежується двома тижнями. За задумом волонтерів, це — тимчасовий притулок: на час, потрібний, щоби оговтатися, відновити втрачені документи, знайти постійне житло або ухвалити рішення виїжджати з країни.

Шелтер — означає прихисток. Де на Львівщині приймають переселенців з Донецької і Луганської областей

Фото: Суспільне Львів

Поки шелтер розрахований на 50 людей. Тут є 19 спальних кімнат — від двох до десяти ліжок, окремі для чоловіків і жінок. Велику родину можуть розмістити в окремій кімнаті. Прихисток не облаштований для людей з інвалідністю — він розташований на третьому поверсі без ліфта.

Нині у шелтері живуть 30 дорослих і 10 дітей. Ще десять місць вільні. Волонтери планують утричі розширити прихисток: вони роблять ремонт у сусідніх приміщеннях, купують двоярусні ліжка.

Шелтер — означає прихисток. Де на Львівщині приймають переселенців з Донецької і Луганської областей

Фото: Суспільне Львів

Переселенців у шелтері годують, забезпечують постільною білизною і засобами гігієни, тут є wi-fi і медпункт, консультації психолога і юриста. Для дітей є ігрова кімната, у планах — розважальні і освітні заняття.

Життя у прихистку регулює розклад: з 23:00 до 6:00 — режим тиші. У комплексі заборонений алкоголь і паління.

«У нас є правила, за ігнорування яких ми виселяємо з шелтера. Не можна не з’являтися на ночівлю без попередження. Є графіки прийнята душу, а також сніданку, обіду, вечері. Звісно, за крадіжку, агресивну поведінку чи навмисне псування майна також виселяємо», — розповіла Суспільному керівниця шелтеру Оксана Опара.

  • телефон шелтера “100% життя” +38 067 653 25 35

Urban Camp Lviv

Шелтер — означає прихисток. Де на Львівщині приймають переселенців з Донецької і Луганської областей

Проєкт облаштування житлової зони зі спальними кімнатами. Фото: Urban Camp Lviv

Цей шелтер ще не приймає переселенців, його тільки облаштовують — в колишньому будинку культури у Залізничному районі Львова. За задумом, це буде не просто прихисток, а комʼюніті-центр для сімей з дітьми. Йдеться про соціалізацію та адаптацію переселенців до нового життя.

Житло в кемпі надаватиметься безкоштовно.

Шелтер — означає прихисток. Де на Львівщині приймають переселенців з Донецької і Луганської областей

Проєкт облаштування спільної зони. Фото: Urban Camp Lviv

На першому поверсі розміститься спільний простір: кухня і обідня зона, дитяча кімната і приміщення для роботи. На другому поверсі — житлова зона: тут облаштовують кімнати для двох, трьох або чотирьох людей. Загалом кемп розрахований на 100 жильців.

Окремий простір відведений для спільних заходів: наприклад, фестивалів. На мінус першому поверсі обладнають укриття.

“Наразі ми вже маємо чергу. Заявки на поселення отримали від 500 осіб, кемп вміщує 100. Наш найкращий контакт — наш сайт, де можна заповнити анкету і чекати на зворотній зв’язок”, — розповів Суспільному Георгій Матюхін, співзасновник Urban Camp.

Відкриття центру заплановане на грудень.

Соціальний центр “GoFriends Save UA”, Моршин

У соціальному центрі є окремі кімнати для проживання, санвузли з гарячою водою та кухні

У соціальному центрі є окремі кімнати для проживання, санвузли з гарячою водою та кухні. Фото: Facebook/Go Friends Save UA

Прихисток облаштований на території санаторію “Черемош” у курортному місті Моршин. Він розрахований на 170 місць, нині 25 з них вільні.

Переселенців тут розміщують в 4-місних кімнатах, кожна має санвузол і холодильник. Людям також пропонують триразове безкоштовне харчування.

“Оплата у нас тут тільки за комунальні послуги. В середньому це виходить 1100 грн з людини на місяць. Але поки що у нас немає опалення. Як тільки його запустять, ціна буде іншою”, — розказала Суспільному працівниця соціального центру Тетяна Придачкина.

Шелтер має ігрову кімнату для дітей та невеликий дитячий садочок. У шелтері є психолог, який працює з дітьми.

  • телефон центра +38 099 731 22 86

Артпростір ATS 267, Львів

В артпросторі також діє гуманітарний штаб, в якому збирають допомогу для людей, що постраждали від війни

В артпросторі також діє гуманітарний штаб, в якому збирають допомогу для людей, що постраждали від війни. Фото: Facebook/ATS 267

Шелтер облаштований у мистецькій майстерні у приміщенні колишньої АТС. Двоє львівських художників, Олександр Зиков та Арсеній Герегей, прийняли перших переселенців із зони бойових дій 26 лютого 2022.

Людей розміщують у спільному великому приміщенні, окремо обладнані вбиральні, кухня, кімната для прання.

Зараз у просторі живуть 30 людей. Від початку війни шелтер надав прихисток 200 людям. Проживання тут безкоштовне, але власники будуть вдячні за донати.

Також мешканці артпростору можуть долучитись до роботи як волонтери: ATS 267 проводить заходи, на яких збирають допомогу для ЗСУ та переселенців, заняття з арт-терапії.

Як розказав Суспільному Олександр Зиков, шелтер приймає як людей з тваринами, так і тварин без людей.

  • контактний телефон +38 063 391 8516

Модульні містечка, Львів

Модульні містечка складаються з житлових блоків та технічних: з туалетами, душами та кухнями. Житлові блоки обладнані необхідними меблями

Модульні містечка складаються з житлових блоків та технічних: з туалетами, душами та кухнями. Житлові блоки обладнані необхідними меблями. Фото: пресслужба Львівської міської ради

У трьох львівських модульних містечках, збудованих ще у травні, нині живуть 1100 людей. На зиму місцева влада готує окремий майданчик, із модулями, в яких буде опалення. Там зможуть розміститися 1200 людей.

Модульні містечка складаються із житлових блоків та технічних: з туалетами, душами та кухнями.

Щоби поселитися у містечку, доведеться написати заяву. Це можна зробити у ЦНАПах Львова, — про це Суспільному розповів директор Центру соціальної підтримки Володимир Головатий.

“Людей вносять у загальну чергу. До прикладу, коли звільнили Київ, у нас у модульному містечку звільнилась п’ята частина місць. І ми по списках пройшлися і забрали туди інших людей”, — розказав Головатий.

За його словами, коли “зимове” містечко буде готове, туди переселять людей із трьох “літніх”, в яких опалення не передбачене проєктом.

“Одне модульне містечко підлягає повному демонтажу та переїзду до зимового модульного містечка, а два будуть заморожені на зиму. Всі будуть зимувати у новому містечку”, — пояснює Головатий.

У Львові на вулиці Левицького, 67 працює Центр для переселенців. Там надають юридичні консультації, допомагають із відновленням документів та поселенням людей, які потребують прихистку.

Читайте також

“Заберіть подарунки, хочу лиш повернутись додому”. Як цьогоріч дітей з Донбасу вітатимуть “Олені Святого Миколая”

Переселенцям з Донбасу оплатили оренду житла на Житомирщині. Як оформити допомогу

Будівля шелтеру для переселенців в Дніпрі не опалюється. Благодійники збирають гроші

Шелтер для переселенців Луганщини, який діє в Дніпрі, прийняв 2 тисячі людей: які послуги можна отримати

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram


Джерело: Суспільне мовлення України