Суспільне мовлення

Проти реорганізації вишу. У Львові студенти Української академії друкарства вдруге вийшли на протест

Сьогодні, 14 листопада, у Львові студенти Української академії друкарства вийшли на протест. Так вони виступають проти реорганізації їхнього навчального закладу. Про можливе об’єднання академії з Львівським університетом імені Івана Франка ректор та студенти дізналися із соціальних мереж.

Студенти вийшли на протест вдруге. Вперше вони зібралися у суботу, 12 листопада. Із собою вони принесли плакати.

“Нам сказали, що нашу академію можуть розформувати і ми можемо залишитися без спеціальностей, без наших державних місць, без наших стипендій. Міністерство освіти нам не відповідає вже сьомий день, воно блокує студентів в соцмережах, воно не відповідає на наші коментарі”, — каже студент Української академії друкарства Роман Марчук.

Учасники протесту. Фото: Студентська рада УАД

В академії та коледжі навчаються 3 тисячі студентів та працює 250 викладачів. Про ймовірне об’єднання ректора не повідомляли. Богдан Дурняк каже, що жодних попереджень чи претензій не отримував.

“Ми розуміємо, що буде відбуватися в недалекому майбутньому оптимізація вищих навчальних закладів. Це європейський підхід, це на часі. Але професійно демократично і прозоро ця процедура має відбутись і ні в якому разі не під час воєнного стану, не під час війни, коли наші діти воюють, прийдуть і скажуть, а за що ми воювали?”, — каже ректор Української академії друкарства Богдан Дурняк.

Керівництво Львівського національного університету імені Івана Франка коментувати ситуацію відмовилося, адже, кажуть, що не отримували будь-яких офіційних розпоряджень.

Проти реорганізацію вишу. У Львові студенти Української академії друкарства вдруге вийшли на протест

ЛНУ імені Івана Франка. Суспільне Львів

“Я не хочу якось обговорювати політику мого університету і в принципі МОН. Але я можу сказати, що якщо студенти Академії друкарства хочуть мати свою незалежність, то хай борються”, — каже студент ЛНУ імені Івана Франка Артем Паламарчук.

За словами ректора Академії друкарства, розпорядження про реорганізацію на затвердження Кабінету міністрів подало Міністерство освіти, його обговорювали минулого тижня, а потім зняли з порядку денного.

Суспільне звернулось до пресслужби Міністерства освіти та надіслало запит з проханням прокоментувати цю ситуацію. Поки відповіді немає.

Нагадаємо, у травні цього року на сайті Міністерства освіти опублікували інтерв’ю Сергія Шкарлета. На запитання про реформу освіти він відповів:

“Вважаю неприпустимим порушувати питання скорочення, об’єднання або іншої реструктуризації закладів вищої освіти до закінчення війни, тому що це долі людей. Тому будь-які зміни мережі вважаю передчасними, будь-які розмови в частині зміни і закиди стосовно зміни в освітній мережі, вважаю освітнім мародерством”, — сказав Сергій Шкарлет.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Що відомо

  • Ввечері, 12 листопада, на площі перед Львівською оперою студенти Української академії друкарства влаштували акцію протесту проти приєднання закладу до Львівського національного університету імені Івана Франка.
  • У центрі міста зібрались десятки студентів та викладачів Української академії друкарства. Вони тримали плакати та скандували гасла: “Ні знищенню української книги”, “Міністерство знищення освіти та науки”, “Ні підкилимним іграм МОН” та чимало інших


Джерело: Суспільне мовлення України