Суспільне мовлення

На Львівщині реставрують 17-метрову яхту часів Другої світової війни

На Львівщині почали реставрацію вітрильної яхти “Шквал”. Її збудували під час Другої світової війни — у 1941 році. Після відновлення 17-метровий вітрильник використовуватимуть для річкових та морських походів пластунів. Про це Суспільному розповів голова вітрильної федерації у Львівській області Мирон Гуменецький.

Під час війни вітрильну яхту використовували в гуманітарних цілях.

“У військових діях вона не брала участі. Вона возила хліб, ліки, дітей вивозила. Потрапляла під обстріли, тобто вона в 1941 році була збудована і можна сказати, що з перших своїх днів пройшла таке випробування серйозне. Потім вона потрапила в Україну, тут приймала участь в змаганнях спортивних, бо це спортивна яхта”, — каже Мирон Гуменецький.

Яхту збудували в 1941 році. Суспільне Львів

Десять років тому яхту передали “Пласту”. Тепер над її реставрацією працює голова вітрильної федерації у Львівській області Мирон Гуменецький, який також є представником пластового куреня “Чорноморець”.

“Цінна вона є тим, що це є ретро-яхта, такі яхти дуже рідко трапляються, тому що це дерево потребує ретельного догляду”, — каже Мирон Гуменецький.

Елемент вітрильника "Шквал"

Елемент вітрильника “Шквал”. Суспільне Львів

Для відновлення яхти потрібно близько двох років. В майбутньому яхта “Шквал” слугуватиме вишкільним човном для пластунів, які займаються морським пластуванням.

“Веду станицю “Миколаїв” і хочу сказати, що багато моїх юнаків, юначок належать до морського пластування. Мої пластуни беруть участь у сплавах на яхтах в Польщі, в Мазурах, брали участь в переході через Балтійське море”, — каже керівник Миколаївського осередку “Пласту” Микола Гнатів.

Відновлення вітрильника коштуватиме щонайменше 150 тисяч євро. Зараз шукають меценатів.

Читайте також

Львівські пластуни зібрали і відправили на схід України понад 150 тонн гумдопомоги

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Львівська хорова школа “Дударик” влаштує концерт, аби зібрати гроші на зимовий одяг для ЗСУ


Джерело: Суспільне мовлення України