Суспільне мовлення

На Львівщині виготовляють польові буржуйки для військових

У Запитові, що неподалік від Львова, виготовляють буржуйки із використаних газових балонів для військових. Ідею збирати та переробляти балони запропонував місцевий священник. Один із його синів служить у війську. Про те, як виготовляють польові буржуйки, дізнавалось Суспільне.

Мешканець Запитова Андрій Ситко майструє буржуйку на своєму подвір’ї. Чоловік має власну технологію виготовлення печі. На цей процес витрачає кілька днів.

“Перше — відкручуємо кран, випускаємо газ, заливаємо воду, а газ підноситься догори. Тоді ми розкреслюємо, що де нам потрібно. Розрізаємо, виливаємо воду і далі беремось вже до процедури”, — каже Андрій Ситко.

Буржуйки виготовляють з використаних газових балонів. Суспільне Львів

Буржуйку чоловік робить так, аби її могли використовувати у декілька способів.

“Так планую, щоб хлопці мали собі поставити щось підігріти. І я ще приварю такі дротики, щоб вони мали як щось поставити і посушити. Отака буржуйочка польова”, — каже мешканець Запитова.

Військовим відправили вже близько десяти буржуйок

Військовим відправили вже близько десяти буржуйок. Суспільне Львів

Ініціатором справи є місцевий священик Василь Бесага.

“Мій молодший син воює, а старший син, Юра, волонтерить. І недавно повернувся із Херсона, це була його більше ідея. Він каже: “Тату, робимо”. І так помалу священники оголосили по парафіях, щоби везти газові балони до Запитова. Ми зібрали кілька балонів і я поговорив з хлопцями-зварювальниками”, — каже отець Василь Бесага.

Ініціатором справи є отець Василь Бесага

Ініціатором справи є отець Василь Бесага. Суспільне Львів

Військовим відправили вже близько десятка буржуйок. Ще стільки ж готуються надіслати на південний та східний напрямок. Охочі поділитись використаними балонами можуть привозити їх до церкви у Запитові. З них місцеві майстри виготовлять більше обігрівачів для бійців.

Читайте також

У Львові встановили контейнери для бляшанок, з яких роблять окопні свічки

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

На Львівщині готують до запуску котельню на альтернативному паливі


Джерело: Суспільне мовлення України