Суспільне мовлення

Львівські медзаклади потребують донорської крові

Львівський обласний центр служби крові потребує донорської крові всіх груп. У зв’язку з бойовими діями значно збільшилася потреба у крові, адже на Львівщину привозять багато людей у важкому стані. Про це Суспільному розповів завідувач донорського відділу обласного центру служби крові Ігор Горбаль.

Львів’янка Софія Роюк восьмий раз здає кров. За словами дівчини, стати доноркою спонукав випадок, що трапився в її родині.

“В мене мій дідусь помер через те, що йому не вистачило крові у свій час. І мені виповнилося 18 років — я вирішила, що потрібно здавати кров, щоб більше не повторилося такої ситуації. Я вважаю, що це абсолютно невід’ємна частина нашого теперішнього сьогодення, враховуючи, що ми живемо в період війни”, — каже Софія Роюк.

Софія Роюк ввосьме здала кров. Суспільне Львів

Кров, яку отримують від донорів, перевіряють на різні захворювання. А далі скеровують у медзаклади Львова та області. Львівська обласна клінічна лікарня — один з них. Від початку року під час операцій тут використали понад 460 літрів крові та 190 літрів плазми.

“Набагато важчі хворі починають поступати. Поступають хворі переселенці, яких оперують, є аневризми. Там літрами треба кров”, — каже медсестра пункту крові Оксана Мельник.

Львівські медзаклади потребують донорської крові

Донорська кров у холодильнику. Суспільне Львів

У Львівському обласному центрі служби крові за добу можуть прийняти до 70 донорів.

“Потреба у крові різко зросла. Особливо зараз, при проведенні бойових дій і надання допомоги пораненим, травмованим. Збільшилась кількість і цивільних людей, які перемістилися до Львова. Відповідно, вони теж хворіють. Є оперативні втручання, є пологи”, — каже завідувач донорського відділу обласного центру служби крові Ігор Горбаль.

За словами Ігоря Горбаля, зараз є потреба у всіх групах крові. Зокрема, із негативним резус-фактором.

“На сьогоднішній день ми не маємо зовсім другої групи (резус мінус) третьої, четвертої” — каже завідувач донорського відділу обласного центру служби крові Ігор Горбаль.

Кров можна здати з понеділка по п’ятницю у Центрі служби крові на вулиці Пекарській. Бажано, щоб вага донора була не менше 60 кілограмів. Напередодні не варто вживати жирні й смажені страви та алкоголь.

Читайте також

У Львові прооперували жінку із рідкісним захворюванням — аневризмою ворітної вени

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Жителів Львова закликають стати донорами крові


Джерело: Суспільне мовлення України