Суспільне мовлення

Від початку року на Львівщині 174 людини отруїлися чадним газом

Від початку року на Львівщині 174 людини отруїлися чадним газом. Серед них 56 дітей. Про це повідомили у департаменті цивільного захисту населення Львівської ОВА. Загинули внаслідок отруєння чадним газом 13 людей. З них три дитини.

Отруєння чадним газом виникає, коли чадний газ накопичується у крові.

“Таким чином, організм замінює кисень у еритроцитах чадним газом, що призводить до серйозного пошкодження тканин або навіть смерті. Якщо ви думаєте, що ви отруїлися чадним газом, вийдіть на свіже повітря та зверніться за невідкладною медичною допомогою”, — каже завідувач анестезіолого-реанімаційного відділення №1 Львівської обласної клінічної лікарні Олег Півень.

Від початку року за медичною допомогою у Львівську обласну клінічну лікарню звернулися 72 пацієнти, які отруїлися чадним газом.

“61 пацієнт, перебуваючи у приймально-діагностичному відділенні, отримав гіпербаричну оксигенацію та після стабілізації стану виписаний додому. Трьох пацієнтів скерували у кардіологічне відділення, оскільки мали супутні серцево-судинні захворювання, ще двоє – потребували перебування у відділенні інтенсивної терапії. Решта пацієнтів мали легкі симптоми. Летальних випадків не було”, — додав Олег Півень.

Як уберегтися від чадного газу?

  • Встановіть спеціальні сигналізатори, які повідомляють через звук або світловий сигнал про надлишкову концентрацію в приміщенні чадного або природного газу. 
  • Укладіть договір на технічне обслуговування як систем газопостачання, так і димових вентиляційних каналів. 
  • Не залишайте газові прилади без нагляду та використовуйте їх за призначенням.
  • Підтримуйте вентиляцію житла навіть в зимову пору.

Чадний газ – це газ без кольору, запаху та смаку, який утворюється при спалюванні бензину, деревини, пропану, деревного вугілля чи іншого палива. Прилади та двигуни з неправильною вентиляцією, особливо в щільно закритих приміщеннях, можуть сприяти накопиченню чадного газу до небезпечних рівнів.

Найпоширенішими симптомами отруєння чадним газом є головний біль, запаморочення, слабкість, розлад шлунку, блювота, біль у грудях і сплутаність свідомості.

Читайте також

У Львові двоє дітей та дорослий отруїлися чадним газом

У Львові троє дорослих та двоє дітей отруїлися чадним газом. Як почуваються люди

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

На Львівщині троє людей отруїлися грибами


Джерело: Суспільне мовлення України