Суспільне мовлення

“В Україні таких випадків було 13”: у Львові хірурги врятували чоловіка з розривом аневризми аорти

У Львові хірурги врятували 67-річного чоловіка з розривом аневризми черевної аорти — головної кровоносної артерії організму. Операція тривала понад 8 годин. Зараз пацієнт готується до виписки з лікарні.

Василь Ганута — пацієнт, якому проводили операцію. Чоловік приїхав з Новояворівська.

“Було все добре. Коли я встав, почались болі, я думав, відійде, розійдусь. Я не пішов по гриби. Боліло все більше і гірше”, — каже Василь Ганута.

При обстеженні на УЗД в Новояворівській лікарні з’ясувалося, що у пацієнта розірвалася аневризма. Чоловіка одразу скерували в Львівську обласну лікарню. Там у нього знайшли ще одне розширення судин в нирці.

“В Україні таких випадків було 13”: у Львові хірурги врятували чоловіка з розривом аорти. Суспільне Львів

“Це аневризма ниркової судини. Всередині була купа тромбів, вони були в такому мішку”, — розповідає судинний хірург Ігор Кобза.

За словами судинного хірурга, хворий не контролював артеріальний тиск.

“Хворий не контролював тиск, у нього, очевидно, був дуже високий тиск, що сприяє розширенню і збільшенню судин. І якщо є слабкі місця, то вони починають надриватися”, — каже Ігор Кобза.

За словами львівських медиків, аневризма була великих розмірів — майже в шість разів більша, ніж сама аорта. Операція тривала понад вісім годин.

“Після того, як ми зробили реконструкцію цих судин — відновили кровопостачання в артеріях, нирка змінила свою форму з довгуватої на нормальну (овальну) і почала давати сечу. Випадок насправді унікальний, бо таких випадків в світі приблизно 355, в Україні їх було 13 “, — розповідає генеральний директор Львівської обласної лікарні Михайло Гичка.

Пацієнту вже краще. З реанімації його перевели в палату. Наприкінці цього тижня Василя Гануту планують виписати з лікарні.

Читайте також

“Боявся, що не встану з ліжка”: історія 42-річного львів’янина, який проходить реабілітацію після інсульту

“Рідним сказали, що я загинула”: у Львові готують до протезування жінку з Бахмута

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Профілактичний медогляд: у лікарнях Львова побільшало пацієнтів


Джерело: Суспільне мовлення України