Суспільне мовлення

“Боявся, що не встану з ліжка”: історія 42-річного львів’янина, який проходить реабілітацію після інсульту

У львів’янина Ореста Мужика трапився ішемічний інсульт. Більше року 42-річний чоловік проходить реабілітацію у Першому ТМО Львова. Там він вчиться заново ходити та керувати рукою. Напередодні Всесвітнього дня боротьби з інсультом Орест Мужик розповів про хворобу, відновлення та роботу з реабілітологом.

Орест Мужик розповідає, до хвороби не мав серйозних скарг на здоров’я: рідко ходив до лікарів та не перевіряв тиск. Йому стало погано раптово, коли прийшов додому.

“Приїхав додому, пішов на третій поверх, побавився телефоном, відклав його і відчув – не можу рухати рукою, ногою – теж не можу, спробував встати – і впав. Два місяці – я просто не пам’ятаю”, — каже львів’янин.

Чоловікові паралізувало праву частину тіла.

“У нього закрилася судинка тромбом або холестериновою бляшкою. У частині мозку виник ішемічний інсульт або інфаркт мозку – тобто людину паралізувало, і це могло призвести навіть до смерті”, — каже керівниця відділення неврології Першого медичного об’єднання Львова Наталя Прокопенко.

Після інсульту чоловікові важко розпрямляти руку. Перше ТМО Львова

Вже більше року Орест проходить реабілітацію у Першому ТМО Львова. Каже, з’явилися перші успіхи.

“Я боявся, бо був такий варіант, що вже не встану з ліжка. Але завдяки реабілітологу помаленьку пішов. Зараз я вже рухаюся, без палиці можу, рука почала підніматися. Це дуже хороші зміни. Реабілітація була рік часу”, — каже Орест Мужик.

Орест проходить реабілітацію у Першому ТМО Львова

Орест проходить реабілітацію у Першому ТМО Львова. Перше ТМО Львова

За словами Наталії Прокопенко, інсульт може розвиватися не лише у старших, а й в абсолютно здорових молодих людей. Серед симптомів: раптова слабкість однієї частини тіла, порушення мовлення чи зору, раптовий сильний головний біль чи запаморочення.

“У сучасному світі інсульт – це не вирок. Ми маємо багато діагностичних і лікувальних заходів. Але допомога має бути надана в перші години. Є так зване терапевтичне “золоте” вікно: перші 4,5 години, коли судинка закрилася, і лікарі можуть її відкрити медикаментозно чи тромболізисом. До 6 годин можна механічно видалити тромб”, — каже медикиня.

Щороку інсульт вражає понад сто тисяч українців. Половина з них, щоб повернутися до повноцінного життя, потребує реабілітації.

“Реабілітація полягає в тому, що ми тренуємо і допомагаємо тим клітинам, які вижили, взяти на себе функцію тих, які загинули. Чим раніше ми почнемо реабілітацію, тим більше ймовірність, що людина відновиться. Це вправи на відновлення функцій руки. ноги, ходи, рівноваги. З пацієнтами займаються фізичні терапевти, ерготерапевти. кінезіотерапевти, тобто людям допомагають наново вивчити ті рухи, які вони втратили”, — додає Наталія Прокопенко.

Реабілітації потребує половина людей, які пережили інсульт

Реабілітації потребує половина людей, які пережили інсульт. Перше ТМО Львова

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко каже, що міністерство впроваджує зміни у фінансуванні та тривалості періоду реабілітації.

“Ми плануємо, що невдовзі буде прийнято рішення Уряду, відповідно до якого оплата за послугу із реабілітації в стаціонарних умовах збільшиться до 44 тис грн. Вимогою до закладу буде тривалість реабілітації не менше 21 дня — на сьогодні це 14 днів. Це дасть змогу закладам охорони здоров’я найняти на роботу більшу кількість фахівців з реабілітації, закупити додаткове обладнання і, відповідно, покращити якість надання послуг із реабілітації”, — каже Віктор Ляшко.

За європейським стандартом команда фахівців має щодня працювати з пацієнтом по 3 години. Віктор Ляшко переконаний, невдовзі цього вдасться досягнути в Україні.

Читайте також

“Рідним сказали, що я загинула”: у Львові готують до протезування жінку з Бахмута

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Профілактичний медогляд: у лікарнях Львова побільшало пацієнтів


Джерело: Суспільне мовлення України