Суспільне мовлення

У Львові розробили кровоспинний препарат для українських військових

У Львові науковці створили для військовослужбовців спеціальний кровоспинний засіб. Над його розробкою працювали професори Львівського медичного університету імені Данила Галицького. Про це Суспільному розповів професор Ростислав Білий.

Ростислав Білий — професор Львівського медичного університету. Науковець разом з командою розробив новий кровоспинний засіб для армії. Його мікрогранули, при контакті з кров’ю утворюють в’язкий гель, що допомагає зупинити кровотечу.

“Коли рана вкрита гелем препарату, її треба покрити пов’язкою, а клітини активуються та спровокують загоювання. Військового тоді треба евакуювати в більш безпечне місце”, — каже професор львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Ростислав Білий.

Професор Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Ростислав Білий розповідає про кровоспинний засіб. Суспільне Львів

Над розробкою препарата професори почали працювати у 2014 році. У 2016 році науковці отримали патент України на винахід. Перші пакетики з гемостатиком відправили військовим на початку літа 2022 року.

“Ми постійно удосконалюємо виробництво. Навіть сьогодні тестували, минулого тижня запустили новий млин і результат в тому, що швидкість зупинки крові збільшилась вдвічі”, — каже професор Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Ростислав Білий.

У Львові розробили кровоспинний препарат для українських військових

10 грамів препарату достатньо, щоб 100 мілілітрів крові перетворились на густий гель. Суспільне Львів

За словами Ростислава Білого, 10 грамів такого порошку достатньо, щоб 100 мілілітрів крові перетворилось на густий гель. Для порівняння: 15 грам британського кровоспинного засобу в інтернеті коштує від 1 500 гривень. Собівартість українського активатора згортання крові — майже втричі нижча.

“Приємно, коли люди кажуть, що надсилайте вже не гемостатики, а активатори згортання крові. Також стимулює, що вони кажуть: “Ви нам таке не присилайте, а присилайте таке саме на бинтах”. Але ми, на жаль, ще не можемо виробляти бинти, бо там проблема у ліцензуванні. Але це означає, що є якась потреба і, що це комусь допомагає”, — каже професор Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Ростислав Білий.

Наразі цей препарат виготовляють за гроші спонсорів. Команда науковців, виробляє до тисячі упаковок на місяць. І він не для продажу.

Читайте також

В Україні стартував проєкт з відновлення вантажівок для армії: долучились львів’яни

У Львові соціальні працівники виготовляють окопні свічки для військових

У Музеї Франка на Львівщині виростили понад тонну картоплі для ЗСУ

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

На Львівщині у садочку виготовляють енергетичні батончики та вареники для військових


Джерело: Суспільне мовлення України