Суспільне мовлення

Випускники Львівської академії мистецтв створили благодійний фонд для допомоги студентам

Колишні випускники Львівської академії мистецтв створили благодійний фонд. Він спрямований на те, аби допомогти студентам, які опинились у скрутному фінансовому становищі через війну, оплатити навчання. Наразі фонду вдалось зібрати 150 тисяч гривень. Про ініціативу Суспільному розповів ректор академії Василь Косів.

Вісімнадцятирічна Катерина Андрєєва — студентка першого курсу Львівської академії мистецтв. У серпні дівчина приїхала з Маріуполя, аби вступити у навчальний заклад. Та пройти на бюджет абітурієнтці не вдалось. Оскільки її сім’я залишилась в окупованому місті, Катя змогла оплатити лише частину семестру.

“Та загалом навчання воно дорого коштує, а ще й війна і можливості оплачувати зараз немає. Наприклад, в мене батьки залишаються досі на окупованій території, я їхала сюди одна. Це мені дуже допомогло. Працювати і вчитись на денному — це дуже важко”, — каже студентка Катерина Андрєєва.

Катерина Андрєєва малює у студії. Суспільне Львів

Щоб допомогти дівчині та іншим студентам, які не мають змоги оплатити навчання через війну, колишні випускники академії створили благодійний фонд. Вони збирають гроші, аби студенти здобули освіту.

“Благодійний фонд уже назбирав певну суму і далі продовжує, щоб покривати оплату за їхнє навчання. Збираємо з фондом комісію, яка буде визначати потреби, де найбільші потреби, в кого є потреба повний рік оплатити. Комусь, можливо, треба допомога на один семестр. І коли це половина суми, а не ціла – це також важливо”, — каже ректор Львівської академії мистецтв Василь Косів.

Наразі благодійникам вдалось зібрати 150 тисяч гривень.

“Спостерігаючи за вступниками, особливо за тими, хто приїхав з інших міст України, можна сказати, що нас справді вражає їхня мотивація, їхнє бажання вчитись, їхнє бажання пройти стільки кругів пекла при переїзді до Львова, при зміні свого місця проживання. Справді робимо все можливе, щоб їх підтримати, вмотивувати”, — каже секретарка приймальної комісії Марія Глушко.

Лекції в академії

Лекції в академії. Суспільне Львів

Кошти збирають і за кордоном, продаючи на аукціоні картини студентів та викладачів.

“Ми їх повезли до Ванкувера, Канади, і президент благодійного фонду зараз там перебуває. Минулого тижня відбувся аукціон і там вдалося продати ці твори”, — додає ректор Львівської академії мистецтв.

Читайте також

Прихисток ВПО. Як на Львівщині отримати компенсацію за поселення переселенців

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

На Львівщину евакуаційними потягами доправили понад 180 переселенців


Джерело: Суспільне мовлення України