Суспільне мовлення

Банк грудного молока у Львові: як працює та скільки молока вдалося заготувати

Львівський Банк грудного молока перейшов з тестового режиму роботи у звичайний. Там заготували 20 літрів молока. Ним годують передчасно народжених немовлят із низькою масою тіла. Там можуть стати донорами мами, які годують дітей грудьми та пройшли обстеження.

Банк грудного молока запрацював два місяці тому і діє при неонатальному центрі Львівської обласної клінічної лікарні.

Христина Бучин — донорка Банку грудного молока. Суспільне Львів

Христина Бучин — донорка Банку грудного молока, вона офіційно перебуває у базі донорів. У жінки двоє дітей, її молодшому сину рік і чотири місяці. Перед тим як стати донором, жінка обстежилася на виявлення інфекцій. Також їй провели дослідження молока.

“Анкети заповнювала, обстежень було багато, аналізи, я здавала аналізи і робила їх в різних лабораторіях для точності результату. Підписувала різні документи. Я маю правильно харчуватися, не вживати заборонені продукти і напої. Головне — не пити багато кави і чаю і, звичайно, алкоголь. Я його і так не вживаю”, — каже Христина Бучин.

У Банку грудного молока збирають молоко від матусь, охочих ним поділитися. Там його перевіряють і заморожують.

Банк грудного молока у Львові: як працює та скільки молока вдалося заготувати

Банк грудного молока у Львові. Суспільне Львів

“Ми завершили тестовий режим, робота налагодилась. Ми вже маємо свою базу жінок-донорів. Ми вже використовуємо донорське молоко для вигодовування діток. Вони можуть отримати перше своє вигодовування донорським молоком, оскільки це забезпечить майбутнє здоров’я цієї дитини”, — каже керівниця Банку грудного молока Оксана Масняк.

Зібраного упродовж двох місяців молока достатньо, аби забезпечити ним дітей, які цього потребують у неонатальному центрі. Готове молоко можуть транспортувати і в інші лікарні. Воно може зберігатися до пів року у морозильній камері. Тож жінок, які мають надлишок молока, запрошують стати донорами, адже дітей, які його потребують, є багато і в інших лікарнях.

Банк грудного молока у Львові: як працює та скільки молока вдалося заготувати

Молоко з Банку грудного молока отримують передчасно народжені діти. Суспільне Львів

Донорка Христина Бучин каже, що вигодовувати сина грудним молоком планує ще як мінімум пів року, стільки часу планує бути донором молока для інших діток.

“Не треба боятися. І треба підтримати українців в цей складний час. Кожен як може. Я не можу займатися волонтерством, я не можу в’язати сітки, бо в мене маленькі діти. Я можу допомогти на своєму фронті і якщо я когось надихну на це, я буду тільки рада”, — каже Христина Бучин.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Жінки, які хочуть бути донорами, можуть звертатися у неонатальний центр обласної лікарні. Коли в банку буде достатньо молока, його потужності можуть забезпечити донорським молоком не лише лікарні міста та області, а з часом, і лікарні заходу України.

Що відомо

  • Проєкт створення Банку грудного молока започаткували у 2016 році.
  • У приміщенні провели ремонт та закупили обладнання. У січні 2022 року були готові відкрити лабораторію, проте бракувало ще двох апаратів. Вартість кожного була приблизно півтора мільйона гривень.
  • Банк грудного молока у Львові відкрили у серпні 2022 року. Він працював у тестовому режимі. На той час це був другий такий Банк молока в Україні.
  • Лабораторію обладнали та відкрили за гроші меценатів. Вартість лабораторії — 15 мільйонів гривень.


Джерело: Суспільне мовлення України