Суспільне мовлення

“Хвороба може мати важкий перебіг”: медики радять мешканцям Львівщини щепитися від грипу

У Західноукраїнському дитячому спеціалізованому медичному центрі стартував сезон щорічної вакцинації від грипу. Імунологиня Ярина Романишин розповіла на Facebook-сторінці Центру, кому насамперед потрібно щепитися, коли та чому це варто зробити.

За словами лікарки, цього року є щонайменше три важливі причини для вакцинації. Перший — війна в Україні, через яку зростають ризики спалахів та поширення інфекційних захворювань. Другий — пандемія Сovid-19. Імунологиня пояснює, нашарування двох інфекцій в одного пацієнта має негативні наслідки та значно погіршує перебіг хвороби. Третій фактор — послаблення карантинних обмежень в Україні та світі.

Імунологиня радить вакцинуватися і дорослим, і дітям. Робити щеплення потрібно до або на початку епідсезону, який зазвичай стартує в Україні у листопаді. Це зумовлено тим, що імунітет формується за 10-14 днів. Зберігається — приблизно 6 місяців.

За рекомендацією ВООЗ, особливо важливо вакцинуватися дітям від 6 місяців до 5 років, вагітним жінкам, людям із хронічними хворобами, віком від 50 років та медичним працівникам.

“Грип — це не застуда, а інфекція, яка потенційно може мати важкий перебіг та несприятливі наслідки для здоров’я та життя людини”, — додає Ярина Романишин.

У кабінеті щеплення Центру можуть вакцинуватися діти та дорослі. Малюки — за попередньою консультацією з імунологом чи педіатром.

Читайте також

У Львові запрацював Центр неонатального скринінгу

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вакцинація від COVID-19. На Львівщині другу бустерну дозу отримали 1300 людей


Джерело: Суспільне мовлення України