Суспільне мовлення

Робота підприємств в режимі економії світла: як працює фармацевтичний завод вночі

Керівництво Львівської області просить підприємства за можливості переходити на роботу вночі. Це дозволить розвантажити енергосистему і не створювати ризики для відключень світла. Суспільне поспілкувалось із працівниками заводу, які працюють у нічну зміну.

Підприємство – одне з найбільших в Україні, що виготовляє ліки. Виробництво автоматизоване, а значить – обладнання споживає багато електроенергії, каже керівник сервісної служби підприємства Назар Коцюмбас. Тому ще від початку діяльності тут працювали над тим, як мінімізувати енерговитрати.

“Ми тривалий час вже працюємо в цілодобовому режимі. Відповідно викликів сучасного часу, де просять нас знизити енергоспоживання в пікові навантаження, в нас є деякі способи, де ми можемо зсувати процеси на той час, коли в нас достатньо кількості енергії. Мається на увазі в енергосистемі. І її не перевантажувати”, – каже керівник сервісної служби підприємства Назар Коцюмбас.

Обладнання фармацевтичного заводу. Суспільне Львів

На підприємстві кажуть, що використовують енергоощадні лампи. Та користуються нічними тарифами на світло, що є дешевшим. А от працівників виходити на роботу вночі заохочують зарплатнею.

“За роботу у вечірні часи вони отримують певний відсоток доплати до свого посадового окладу. За роботу в нічні зміни також отримують доплату. Але вона є більшою, ніж по тарифу у вечірній час”, – каже начальник ампульного цеху Роман Твердохліб.

Робота підприємств в режимі економії світла: як працює фармацевтичний завод вночі

Працівник заводу поруч з автоматизованим обладнанням. Приміщення заводу освітлюється енергоощадними лампами. Суспільне Львів

У Львівській облдержадміністрації просять підприємства переходити на роботу в нічні зміни, щоб розвантажити енергосистему.

“Одним із приводів для зміни комендантської години – вона фактично була подовжена на 1 годину, з 23.00 перенесена на 24.00 – це було можливість забезпечення підприємствам, які планують перейти працювати в нічний час, можливість забезпечити працівникам доїзд на роботу”, – каже перший заступник начальника Львівської ОВА Андрій Годик.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Що відомо

  • 10 жовтня Росія завдала масового ракетного удару по території України. Під обстріл потрапили Київ, Львів, Запоріжжя, Харків, Вінниця, Тернопіль, Дніпро, Миколаїв.
  • По території Львівщини запустили 15 ракет. З них 7 збило ППО, вісім ракет влучили в енергетичні підстанції.
  • Станом на 08:00, 11 жовтня, на Львівщині повністю відновили електропостачання.
  • 11 жовтня, близько 12:00, у Львові пролунали три вибухи. На цей момент у місті була оголошена повітряна тривога. Влучили у два об’єкти енергетики у Львівській області. Унаслідок ракетних атак, які здійснила Росія 10 та 11 жовтня, на Львівщині були уражені чотири підстанції, з них дві — повністю знищені.
  • 11 жовтня Львівська обласна прокуратура відкрила кримінальні провадження за фактом масованого ракетного обстрілу критичної інфраструктури області військами РФ.
  • 12 жовтня начальник Львівської ОВА Максим Козицький повідомив, що у Львові та області повністю відновили електропостачання.
  • 13 жовтня, аби запобігти впровадженню віялових відключень світла в області, у “Львівобленерго” попросили людей економити електроенергію.
  • Для економії електроенергії у Львові зупинять роботу фонтанів та вимкнуть підсвітку на фасадах будинків.
  • 13 жовтня у Львівській ОВА закликали бізнес Львова економити електроенергії
  • 20 жовтня На Львівщині ввели обмеження на споживання електроенергії для промисловості
  • З 21 жовтня у Львівській області ввели обмеження на використання зовнішнього освітлення та реклами


Джерело: Суспільне мовлення України