Суспільне мовлення

“Впевнені у перемозі”. Військовослужбовці поділилися історіями про війну

14 жовтня в Україні відзначають День захисників та захисниць. Суспільне зібрало історії військовослужбовців із передової про війну та віру в перемогу.

Боєць 80 окремої десантно-штурмової бригади Ігор Фльорко до повномасштабного вторгнення служив у зоні АТО. Він у 19 років долучився до полку “Азов”. У 25 років – повернувся до Львова, де займався громадською діяльністю та підприємництвом.

Військовослужбовці із Львівщини поділилися своїми історіями про війну. Військовослужбовець Ігор Фльорко на фоні реактивної системи залпового вогню “Град”. Фото: Ігор Фльорко

Військовослужбовець каже, що готувався до повномасштабного вторгнення і вже мав складений рюкзак. Зараз Ігор служить артилеристом 80 ОДШбр.

“Мотивація – завершити цю війну нашою перемогою якомога швидше. Бо велику частину мого життя зайняла визвольна боротьба і замість того, щоб будувати щось нове, займатись громадською діяльністю, я змушений воювати. Впевнений, що саме оцей етап фінальний і я це відчуваю. Хочеться перемогти і щоб така країна, як Росія – перестала існувати”, – каже Ігор Фльорко.

“Закінчимо війну перемогою”: боєць 80 ОДШБр ЗСУ Ігор Фльорко про війну

Начальниця медичного пункту механізованого батальйону Катерина Черниченко зустріла повномасштабне вторгнення на сході країни. Бригада, де вона служить, вже восьмий місяць була на ротації на Луганському напрямку.

“Ситуація на фронті загострювалась, але все одно ніхто не хотів вірити в те, що можливий початок повномасштабної війни. У всіх вже настрій був на завершення ротації та повернення додому”, – пригадує Катерина Черниченко.

"Впевнені у перемозі". Військовослужбовці поділилися історіями про війну

“Впевнені у перемозі”. Військовослужбовці поділилися історіями про війну. Колаж: Суспільне Львів

Робота Катерини полягає в організації евакуації поранених, надання їм першої медичної або домедичної допомоги. Також вона займається медичним забезпеченням особового складу підрозділу, лікування соматичних хворих.

“Відчуваю відповідальність за свій вибір” – військовий лікар 24 ОМБр Катерина Черниченко

23-річний військовий Андрій із позивним “Сапсан”, старший лейтенант, командир артилерійського взводу у 24 окремій механізованій бригаді бригаді імені короля Данила. Повномасштабне вторгнення він разом із своїм підрозділом зустрів у районі Попасної на Луганщині. Військовослужбовець каже, очікував ескалації, але не повномасштабного вторгнення.

“Це було інтенсивніше, масовіше. По нас і наших позиціях працювали сотнями боєприпасів щодня. У противника була велика перевага у артилерії та боєприпасах”, – розповідає “Сапсан” про те, як змінилася інтенсивність обстрілів після 24 лютого.

"Впевнені у перемозі". Військовослужбовці поділилися історіями про війну

Військовослужбовець “Сапсан”. Фото: 24 ОМБр імені короля Данила

На Лиманському напрямку Андрій отримав поранення. У Дніпрі військовослужбовцю зробили операцію — дістали осколки. Після двох тижнів відпустки та відновлення “Сапсан” повернувся на передову.

Очікував ескалації, а не повномасштабної війни — 23-річний командир артилеристів 24 ОМБр

Військовослужбовці із Львівщини поділилися своїми історіями про війну

Військовослужбовці із Львівщини поділилися своїми історіями про війну. Андрій Полухін біля ушкодженого уламками евакуаційного транспорту. Фото: Андрій Полухін

Військовослужбовець 24 бригади ім. Короля Данила Андрій Полухін служить у медичній роті після повномасштабного вторгнення російських військ в Україну. Впродовж 2015-2016 років Андрій брав участь в АТО помічником капелана. Чоловік тоді брав участь у боях за Донецький аеропорт.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Віра дуже важлива на війні. Віра в те, що нас не кинули, ми не лишились самі. Віра в те, що перемога у наших руках і все залежить від нас. Вірячи у це, ми виконаємо нашу задачу на усі 100%”, – каже Андрій Полухін.

“Важко приймати поранених цивільних” – санітар медроти 24 ОМБр Андрій Полухін


Джерело: Суспільне мовлення України