Суспільне мовлення

Генератори, дрова, теплові насоси та буржуйки. Опалювальний сезон у великих містах на Львівщині

У Львові подавати тепло до будинків розпочнуть не раніше 25 жовтня, попри це місто технічно готове до опалювального сезону. Про це у ефірі “Українського радіо Львів” розповів директор департаменту житлового господарства та інфраструктури Олександр Одинець. Як готуються до опалювального сезону такі великі міста, як Дрогобич та Червоноград, дізнавалися журналісти.

Львів

Технічно місто готове до опалювального сезону, однак раніше 25 жовтня масово вмикати батареї не будуть, розповів директор департаменту житлового господарства та інфраструктури Олександр Одинець.

“Ми моніторимо перспективний прогноз погоди і так виглядає, що до 25 жовтня не буде обставин, за яких треба було би розпочати опалювальний сезон… Ми були готові до зимового та опалювального сезону ще до обстрілів 10-11 жовтня. У нас готові на 100% котельні, мережі, теплоцентралі, немає проблем з укладанням угод на постачання газу”, — розповів Одинець.

За його словами, зважаючи на велику ймовірність обстрілів міста та пошкодження критичної інфраструктури, у Львові проводять додаткові заходи: забезпечують резерв різних видів палива, заготовляють дрова, готують котельні до переходу на тверде паливо та встановлюють печі на дерево чи брикети.

Олександр Одинець запевнив, що місто має плани дій на різні випадки — відсутності окремо газу чи електрики або ж відсутності обох джерел енергії.

“Коли немає електрики і газу іншої альтернативи як опалення твердопаливне немає. Тому активно запасаємося дровами переважно, металевими печами, просимо мешканців, щоби вони мали такі печі і дрова, готові до розгортання пунктів обігрів мобільних і стаціонарних, до переводу певних котелень на тверде паливо. Цей план розгортання у нас є і ми певні, що зможемо зігріти мешканців міста, якщо не буде газу та електрики”, — сказав директор департаменту.

За його словами, окремо прописують механізми подачі води до міста в таких умовах.

Одинець зауважив, що міська влада подбає про тепло для установ гуманітарного блоку, про пункти обігріву, але підкреслив, що влада не зможе забезпечити потреби жителів Львова в альтернативних вилах опалення, тому люди повинні подбати про себе.

“Пунктів обігріву буде достатньо, я не хочу говорити про кількість чи про їхню локацію зараз”, — сказав Олександр Одинець.

Червоноград

У Червонограді планують розпочати опалювальний сезон першого листопада. За словами заступника міського голови Дмитра Балка, мережі заповнені теплоносієм, треба закінчити ремонт на кількох ділянках і місто до 20 жовтня технічно буде готове до опалювального сезону. Однак ліміти газу дозволять запустити котельні тільки наприкінці жовтня.

“Ми орієнтували населення, що якісне теплопостачання вони отримають десь першого листопада”, — підкреслив Балко.

За його словами, міська влада закупила генератори на дизельному та бензиновому пальному і планує закупити ще, щоби забезпечувати енергією стратегічні об’єкти і подавати воду. Альтернативні види опалення в місті поки не впроваджують, твердопаливні котли чи печі зможуть встановити хіба в приватному секторі.

Дрогобич

Натомість у Дрогобичі відмова від газу триває уже роками і дає свої результати. Як розповів директор КП “Дрогобичтеплоенерго” Ігор Хом’як, зараз у місті налагоджують третій твердопаливний котел на найбільшій котельні.

За його словами, раніше встановили котел на твердому паливі, який опалює так зване медичне містечко.

Також активно встановлюють теплові помпи — дві встановлені забезпечують теплом два дитсадки, два басейни, а третю таку помпу монтують зараз і він забезпечуватиме тепло ще один дитсадок.

“Ми маємо відповідну програму, є фінансування з бюджетів різних рівнів, і за рахунок грантів, нещодавно її перезатвердили. Уже зараз ми замістили 25% споживання газу”, — наголосив Ігор Хом’як.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Читайте також


Джерело: Суспільне мовлення України