Суспільне мовлення

Закупляють сіль за кордоном та ремонтують транспорт: комунальники Львова готуються до зими

У Львові знайшли іноземних постачальників солі для посипання доріг на випадок ожеледиці. На підприємствах ремонтують техніку. А в районних адміністраціях уклали угоди про співпрацю з різними будівельними підприємствами, які в разі потреби нададуть місту свою снігорозчищувальну техніку. Суспільне підготувало серію публікацій про підготовку Львова та області до зими.

У Львові до прибирання вулиць зможуть залучити близько 200 машин

До прибирання львівських вулиць взимку готують 139 одиниць техніки. Ще понад півтори сотні машин зможуть додатково залучити в разі потреби.

“У нас сім піскорозкидувачів, які займаються посипкою реагентів. Дві підмітальні машини на базі ЗІЛ, п’ять підмітальних тракторів, які йдуть на чергування. Три навантажувачі. Магістральні вулиці визначено районною адміністрацією. Це ті, що Чорновола, Липинського, як у нас, посипаються сіллю. Щоб громадський транспорт міг курсувати з самого ранку безперешкодно. А другорядні вулиці піскосумішшю”, — розповідає головний інженер одного зі шляхоремонтних підприємств Олександр Дацюк.

Комунальники Львова готуються до зими. Суспільне Львів

Раніше сіль купували в “Артемсолі”, тепер — за кордоном

Також для шляхоремонтних підприємств уже закупили пісок та сіль – понад 400 тонн.

Раніше львівські комунальники закуповували сіль у донецького підприємства “Артемсіль”. Українське підприємство через війну зараз не працює.

“Цього року є проблеми, враховуючи що підприємство “Артемсіль” призупинило роботу і не продає нам вже солі. Сіль зараз постачається з європейських країн. Це Болгарія і Румунія. Закупівлю піскосуміші провели районні адміністрації. Загальна кількість протиожеледних станом на сьогодні є 10 тисяч метрів кубічних”, — каже в.о. начальника міського управління інженерного господарства Іван Матківський.

Закуповувати альтернативну суміш для Львова дорого

Але коли розтає сніг, на львівських вулицях часто залишається пісок. За словами юристки з питань екології Ольги Мелень-Забрамної, суміш піску шкодить навколишньому середовищу.

“Останнім часом обговорюється питання і в Україні, і за кордоном про те, що посипання вулиць сумішшю піску-солі шкодить навколишньому природному середовищу. Шкодить також і людині. Пил є одним з критичних забруднювачів, який спричиняє алергічні реакції, можуть бути навіть легеневі захворювання”, — каже Ольга Мелень-Забрамна.

Замість солі та піску для боротьби з ожеледицею у Європі часто застосовують і хімічні реагенти, і гравій, каже Ольга Мелень-Забрамна. Однак у мерії наголошують, що для бюджету Львова це надто дорого.

Закупляють сіль за кордоном та ремонтують транспорт: комунальники Львова готуються до зими

Комунальники Львова готуються до зими. Суспільне Львів

“Альтернатива є, але вона в рази чотири дорожча. Європа практикує реагенти, але вони теж використовують і сіль. Ми робили розрахунки і це дуже дорого для міста Львова. Враховуючи, що зараз в нас воєнний стан”, — каже в.о. начальника міського управління інженерного господарства Іван Матківський.

Кожна районна адміністрація Львова окремо замовляє піскосуміш, зважаючи на результати тендерів. Минулого сезону місто витратило на суміші для посипання вулиць 39 мільйонів грн.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Утеплення будинків, закупівля пічок та електрообігрівачів: львів’яни готуються до зими


Джерело: Суспільне мовлення України