Суспільне мовлення

У новому сезоні чоловічої гандбольної Суперліги зіграють шість клубів: склад учасників та формат турніру

Перший тур чемпіонату розпочнеться 21 жовтня.

Федерація гандболу України визначилася з форматом і складом учасників нового сезону чоловічої Суперліги. Про це повідомляє офіційний сайт організації.

Попередній гандбольний сезон у національній першості не було дограно через повномасштабне російське вторгнення до України. У чоловічій Суперлізі турнірну таблицю на момент початку вторгнення очолював чинний чемпіон України “Мотор”.

З усіх чемпіонатів України серед жіночих та чоловічих команд у ФГУ наразі визначилися лише зі складом учасників чоловічої Суперліги. Участь у розіграші візьмуть шість клубів – на два менше, ніж минулого сезону, – які розпочнуть змагання 21 жовтня.

У списку опинився й “Мотор”, що раніше розпочав виступи в другому німецькому дивізіоні. Також запоріжці цього сезону зіграють у Європейській лізі, вперше за 10 років пропускаючи розіграш Ліги чемпіонів.

Чемпіон України з гандболу “Мотор” отримав суперників у груповому раунді Європейської ліги: коли стартує турнір

Склад учасників чоловічої Суперліги сезону 2022/23

  • “Мотор” (Запоріжжя)
  • “Донбас” (Донецький регіон)
  • “Одеса” (Одеса)
  • “Карпати-ШВСМ” (Ужгород)
  • “ЦСКА-ШВСМ” (Київ)
  • “СКА” (Львів)

Клубами, що грали в Суперлізі минулого сезону й не подалися на наступний чемпіонат, стали “Мотор-Політехніка” (Запоріжжя) та “Академія гандболу” (Запоріжжя, Луганська область).

Формат турніру

Новий сезон чоловічої Суперліги стартує 21 жовтня й складатиметься з трьох етапів:

  • Шість команд будуть розділені між собою у дві групи з трьох клубів, які зіграють з усіма учасниками впродовж чотирьох турів;
  • За підсумками першого етапу будуть сформовані три пари плей-оф;
  • Команди, що переможуть в плей-оф, вийдуть до підсумкової групи “А”, в якій між собою визначатимуть найкращу команду України. Інші три клуби розподілятимуть 4-6 місця впершості в групі “Б”.

Також ФГУ передбачила в календарі гандбольного сезону місце для розіграшу Кубка України. Останній складатиметься з трьох раундів: 1/8-ї, 1/4 фіналу та Фіналу чотирьох.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Федерація працює і над відновленням змагань у жіночій Суперлізі, чоловічій та жіночій Вищих лігах. Розпочати чемпіонат у цих дивізіонах обіцяють у жовтні-листопаді.

Що відомо

  • У жовтні жіноча збірна України з гандболу розпочала підготовку до кваліфікації чемпіонату світу-2023. “Синьо-жовті” провели два контрольних матчі зі Словаччиною, в яких здобули одну перемогу.
  • Раніше в Україні вже розпочали нові сезони в чемпіонатах з футболу, волейболу, футзалу та хокею. В умовах дії воєнного стану матчі проходять без глядачів та перериваються у випадку оголошенння сигналу повітряної тривоги.
  • До 15 жовтня мають остаточно сформувати й склад учасників української баскетбольної Суперліги. Попередньо на змагання заявилися 10 клубів.


Джерело: Суспільне мовлення України