Суспільне мовлення

Львівські діти-актори зібрали у США понад 1 мільйон гривень на літак для ЗСУ

Львівські діти зібрали у США мільйон гривень на бойовий літак. Актори, віком 12-14 років, показували у Нью-Йорку, Йонкерсі, Філадельфії, Гартфорді виставу “Мама по скайпу”. Вона про дітей, батьки яких їдуть в інші країни заробляти на життя і водночас втрачають справжнє життя, яке у них є в Україні.

За словами режисера постановки, вистава більше підходить для дорослих . “Мама по скайпу” створена за історіями дітей, які сумують за своїми батьками, що працюють за кордоном.

“Це про моє покоління, коли мої батьки їхали на заробітки в Польщу, Португалію, куди могли і заробляли гроші, щоб всі заробляли і спокійно жили, але чи від того було щастя тим дітям”, – каже керівник шкільного театру Олег Онещак.

Львівські діти-актори зібрали у США понад 1 мільйон гривень на літак для ЗСУ. Суспільне Львів

Спочатку діти влаштували благодійну постановку в одному з львівських бомбосховищ. Там їх виступ помітив журналіст американського видання та написав про це статтю. Згодом новину побачив директор Нью-Йоркського театру та запросив презентувати цю виставу у США.

“Написав директор театру Айрондели в Брукліні, написав в месенджер: привіт я такий-то, прочитав статтю, я в захопленні, що театр у час війни є потрібен і актуальний як ніколи, що тим більше це роблять діти, підлітки”, – каже керівник шкільного театру Олег Онещак.

Львівські діти-актори зібрали у США понад 1 мільйон гривень на літак для ЗСУ

Акторка Ганна Онещак. Суспільне Львів

Акторка Ганна Онещак розповідає, спершу тема вистави їй не сподобалась. Та коли дізналась, що виступатиме аби допомогти військовим, одразу ж з’явилась мотивація вчити текст.

“Щоб продовжувалось життя не лише своє, але й інших людей і тоді на серці добре, і це є допомога”, – каже акторка Ганна Онещак.

Актори віком до 14 років показували постановку у кількох американських містах: Нью-Йорку, Йонкерсі, Філадельфії та Гартфорді.

“Коли ми дізналися, що поїдемо в Америку, тоді ми мали їхати лише на один тиждень, то я була готова на все. От наприклад, я могла пропустити школу, могла важливі справи відкласти на потім”, – каже акторка Валерія Хожемпа.

Львівські діти-актори зібрали у США понад 1 мільйон гривень на літак для ЗСУ

Наймолодший актор вистави “Мама по скайпу” Олексій Онещак. Суспільне Львів

Наймолодшим на сцені був Олексій – йому 7 років.

“Я був у самому кінці, я був малий хлопчик, якому 5 років. Він був без мами, без тата. З бабою жив, потім приїхала мама і він не впізнав її”, – каже актор Олексій.

У майбутньому театрали планують виступи за кордоном, аби продовжити збір грошей для українських військових.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

На Львівщині діти миють машини, аби допомогти ЗСУ


Джерело: Суспільне мовлення України