Україна і світ

Підриває глобальну безпеку: Боррель про участь військ КНДР у війні проти України

Фото: Getty Images

Європейський Союз глибоко стурбований інформацією про те, що Північна Корея відправляє свої війська в Росію для участі у повномасштабній війні проти України.

Про це заявив високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

У ЄС прокоментували відправлення військ КНДР у Росію

Боррель наголосив, що участь північнокорейських військ у війні проти України була б серйозним порушенням міжнародного права, зокрема найфундаментальніших принципів Статуту ООН. 

За словами представника ЄС, це був би односторонній ворожий акт з боку КНДР із серйозними наслідками для європейського та глобального миру і безпеки. 

Він зазначив, що цей розвиток подій також ще раз ілюструє, як Росія поширює нестабільність і ескалацію в регіоні і в усьому світі. 

– Європейський Союз рішуче засуджує поглиблення військового співробітництва та передачі озброєнь між Росією та Північною Кореєю, які порушують резолюції Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй. Євросоюз закликає Північну Корею припинити надавати підтримку російським військам для їх незаконних зусиль, – сказав Жозеп Боррель. 

Також він додав, що поглиблення військової співпраці Росії з КНДР надсилає чіткий сигнал: попри заявлену готовність до переговорів, Росія не зацікавлена у  всеосяжному, справедливому та довготривалому мирі.  

Натомість за словами представника ЄС, Росія навпаки посилює ескалацію і відчайдушно шукає будь-якої допомоги для своєї війни, зокрема від суб’єктів, що серйозно підривають глобальний мир і безпеку.

Крім того, як зазначив Боррель, своєю тривожною зміною позиції щодо денуклеаризації КНДР, яку висловив міністр закордонних справ Лавров, Росія відмовляється від своїх ключових зобов’язань за Договором про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ). Зокрема щодо запобігання ядерному розповсюдженню, і порушує численні резолюції Радбезу ООН, ухвалені за підтримки РФ.  

Відтак, Росія ставить під загрозу свої обов’язки як постійного члена Ради Безпеки і як країни-члена ООН.  

Представник ЄС зауважив, що КНДР не може і ніколи не матиме статусу ядерної держави відповідно до ДНЯЗ. 

– Підтримка Північною Кореєю агресивної війни РФ проти України демонструє те, наскільки тісно пов’язана безпека Європи з безпекою в Індо-Тихоокеанському регіоні. ЄС координуватиме свої дії з партнерами щодо цього питання, зокрема й щодо реагування, – резюмував Жозеп Боррель.

Додамо, що в українській розвідці повідомили, що Росія вже перекинула перші підрозділи північнокорейських військ в зону бойових дій.

Зокрема, за даними ГУР МОУ, 23 жовтня появу північнокорейських військових зафіксовано в Курській області РФ.

За оцінками ГУР, кількість перекинутих військових із Північної Кореї наразі становить близько 12 тис. осіб. Серед них ― 500 офіцерів, зокрема 3 пхеньянські генерали.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Водночас зазначимо, що Путін не заперечує наявність у Росії військових КНДР, яких планують залучити до повномасштабної війни проти України.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-25 07:53:04