Україна і світ

МОЗ вже звільнило керівництво МСЕК та профільних департаментів Міністерства – Шмигаль

Фото: Урядовий портал

Міністерство охорони здоров’я вже звільнило керівництво Центральної медико-соціальної експертної комісії (МСЕК).

Також очікується перевірка та перегляд усіх рішень щодо інвалідності, які ухвалили МСЕК у минулому.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Звільнення керівництва МСЕК та перегляд рішень комісії

Він нагадав, що сьогодні президент провів засідання Ради національної безпеки і оборони, на якому було ухвалено “низку радикальних і водночас дуже системних рішень”.

Як повідомив очільник уряду, до кінця цього року, як і було ухвалено в рішенні РНБО, усі МСЕК будуть ліквідовані.

– Натомість буде запроваджена цифрова, прозора, європейська модель. Окрім цього, сьогодні я доручив Міністру охорони здоров’я не пізніше 1 листопада внести всі необхідні нормативні документи й законопроєкти на розгляд Кабінету Міністрів, щоб завершити реформування МСЕК і запровадження нової європейської моделі, – повідомив він.

Також Денис Шмигаль заявив, що Міністерство охорони здоров’я вже реалізувала низку наказів про звільнення.

– Зокрема, звільнено керівництво Центральної медико-соціальної експертної комісії, звільнені керівники профільного департаменту Міністерства охорони здоров’я, який відповідає за координацію діяльності МСЕК, – заявив прем’єр.

Крім того, голова Кабінету міністрів анонсував перевірку та перегляд “необґрунтованих рішень щодо інвалідності”, які були видані МСЕК. Особливо це стосується державних осіб.

– Всі перевірки будуть здійснені в термін не пізніше трьох місяців. Усі ці заходи мають бути реалізовані оперативно, щоб усунути ганьбу, яка відбувається в МСЕК, – написав він.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про реформування державних структур, які опікуються визначенням статусу інвалідності у людини.

Зокрема, колишній орган, який цим займався – МСЕК – має бути ліквідований до 31 грудня 2024 року, йдеться у рішенні РНБО.

Скандал із МСЕК та фейкова інвалідність у прокурорів

У минулому було викрито керівницю Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяну Крупу та її сина Олександра, який був керівником в ГУ ПФУ області. Обидва займались оборудками з видачі фіктивного статусу інвалідності. В ході обшуків у Тетяни та Олександра були виявлені кошти на суму майже $6 млн, а також інше коштовне майно.

Згодом журналісти дізнались про наявність у прокурорів Хмельницької області фіктивної інвалідності.

Після цього генпрокурор Андрій Костін запровадив проведення масштабних перевірок в прокуратурах усіх областей, в рамках чого мали бути виявлені фіктивні інвалідності.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Втім вже у вівторок, 22 жовтня, генеральний прокурор подав у відставку через скандали із МСЕК.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-22 22:16:18