Україна і світ

РФ боїться реакції Сеула на відправлення військових КНДР в Україну – ISW

Фото: Getty Images

Москва намагається знизити напруженість у відносинах із Сеулом після повідомлень української військової розвідки та Національного розвідувального агентства Південної Кореї (NIS) про активізацію співробітництва КНДР із Росією.

Про це повідомляють аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Побоювання Москви щодо реакції Сеула

Так, Міністерство закордонних справ Південної Кореї викликало посла Росії в Південній Кореї Георгія Зінов’єва у зв’язку з повідомленнями про перекидання північнокорейських військових на схід Росії для підготовки до участі у війні проти України.

Посольство РФ спробувало видати виклик свого посла в Сеул як добровільну зустріч, заявивши, що будь-яка співпраця між Росією і Північною Кореєю нібито не спрямована проти інтересів безпеки Сеула.

Представник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що співпраця Росії й КНДР не повинна викликати занепокоєння в інших країн, а інформація про нібито присутність північнокорейських військових на території РФ може бути суперечливою.

Аналітики ISW вважають, що такими заявами Москва намагається запевнити Південну Корею, що її співпраця з Північною Кореєю не несе будь-якої загрози для Сеула. Крім того, у РФ сильно занепокоєні, що Південна Корея може наважитися передати Україні військову допомогу, і стосунки Москви та Сеула сильно постраждають, адже РФ має свої безпекові інтереси в Азійсько-Тихоокеанському регіоні.

У ISW зазначають, що Росія і раніше намагалася домагатися прихильності від Сеула, щоб пом’якшити наслідки його зростаючої залежності від Північної Кореї.

Війська КНДР в Україні

Нагадаємо, що МЗС Південної Кореї вимагає негайного виведення північнокорейських підрозділів із території РФ та припинення будь-якої схожої співпраці між цими два країнами.

Раніше очільник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що близько 11 тисяч солдатів із Північної Кореї уже проходять військовий вишкіл на сході Росії. Перший підрозділ військових КНДР готують перекинути до Курської області. Цю інформацію також підтвердив й президент України Володимир Зеленський.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

В офісі президента Південної Кореї заявили, що відправлення північнокорейських військ до Росії, а потім на війну в Україні означає серйозну загрозу безпеці міжнародної спільноти, на яку Сеул відповість усіма доступними засобами.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-22 12:39:04