Україна і світ

Чи можлива ескалація у війні Північної та Південної Кореї: думка політолога

Фото: Depositphotos

13 жовтня 2024 року КНДР привела свої артилерійські бригади поблизу кордону з Південною Кореєю у повну бойову готовність. 15 жовтня 2024-го КНДР підірвала частину доріг, що сполучають її з Південною Кореєю.  

Факти ICTV дізнавалися, у чому полягає конфлікт на Корейському півострові та чи може зараз спалахнути велика війна між КНДР і Південною Кореєю. 

Чому почалася війна Північної та Південної Кореї 

Після закінчення Другої світової війни в 1945 році Корейський півострів був розділений по 38-й паралелі на дві зони. Північну частину зайняли радянські війська, а південну – американські.  

Кожна з цих частин поступово сформувала власний уряд. На Півдні до влади прийшов Лі Син Ман, політичний діяч, який тривалий час жив у США. Його обрання президентом підтримали США. На Півночі до влади прийшов Кім Ір Сен, колишній партизанський командир, який пройшов підготовку в СРСР і був тісно пов’язаний із радянським керівництвом. 

Хоча спочатку обидві сторони заявляли про прагнення до об’єднання країни, напруженість між Північною та Південною Кореєю постійно зростала.  

Вранці 25 червня 1950 року війська Північної Кореї, під прикриттям артилерійського вогню, здійснили збройну агресію, перетнувши кордон із Південною Кореєю. Цей несподіваний напад ознаменував початок Корейської війни. 

Міжнародна підтримка Південної Кореї у війні 1950-1953 років

За цим вторгненням стояли не лише північнокорейські комуністичні лідери, а й їхні потужні союзники – СРСР та Китай. Обидві країни офіційно заперечували свою пряму військову участь у конфлікті. Але радянські та китайські інструктори навчали північнокорейських солдатів, а сучасна зброя, зокрема танки Т-34 і винищувачі МіГ-15, масово надходила на фронт.  

Південна Корея, не підготовлена до такої масштабної агресії, опинилася у вкрай скрутному становищі. Сили Південної Кореї, що налічували близько 150 тисяч військовослужбовців, не мали достатньої кількості бронетехніки та бойової авіації, щоб протистояти добре озброєним і численним силам Північної Кореї, які мали на озброєнні 150 танків Т-34 та 172 літаки МіГ-15. 

Завдяки перевазі у техніці, північнокорейські війська швидко просувалися вперед. Уже 28 червня вони захопили столицю Південної Кореї – Сеул. До середини серпня 1950 року під їхнім контролем опинилося близько 90% території Південної Кореї. 

Попри початкові успіхи Північної Кореї, міжнародна спільнота відреагувала на агресію. Рада безпеки ООН засудила дії КНДР і дозволила країнам-членам надавати військову допомогу Південній Кореї. В результаті, до конфлікту долучилися збройні сили різних країн світу під прапором ООН. 15 вересня 1950 року союзні сили розпочали масштабний контрнаступ, прагнучи відкинути північнокорейські війська за 38-му паралель. 

Війна на Корейському півострові перетворилася на жорстокий збройний конфлікт із використанням сучасної зброї того часу. З одного боку, сили ООН мали перевагу в морській підтримці та стратегічних бомбардуваннях. З іншого, Північна Корея активно використовувала військову техніку, надану СРСР, зокрема танки й винищувачі, а також спиралася на численну піхоту, яка вела запеклі бої на близькій дистанції. 

Ситуація на фронті постійно змінювалася, і жодна зі сторін не могла досягти вирішальної перемоги. Однак, смерть Сталіна в 1953 році стала переломним моментом у Корейській війні 1950-1953. Нове радянське керівництво було зацікавлене в закінченні конфлікту і почало шукати шляхи для його мирного врегулювання. У результаті тривалих переговорів, 27 липня 1953 року було підписано перемир’я, яке фактично закріпило поділ Корейського півострова на дві держави за лінією приблизно по 38-й паралелі. 

Стосунки Північної та Південної Кореї після війни 

Попри формальне припинення воєнних дій, конфлікт між Північною і Південною Кореєю не закінчився. Протягом десятиліть обидві сторони здійснювали провокації, диверсії та обстріли прикордонних територій. Такий стан речей відображав глобальне протистояння між Східним і Західним блоками під час Холодної війни. 

Лише з розпадом СРСР і послабленням міжнародної напруженості стало можливим деяке поліпшення відносин між Північною і Південною Кореєю. У 1991 році було підписано угоду про примирення, яка стала першим кроком до нормалізації відносин між двома корейськими державами. 

Що зараз відбувається між Північною та Південною Кореєю 

У 2018 році підписали Всеосяжну військову угоду, що мала на меті знизити напруженість на Корейському півострові. Однак, Північна Корея відмовилася від своїх зобов’язань за цією угодою у 2023 році, запустивши розвідувальний супутник. Північна Корея повідомила про скасування всіх військових обмежень, встановлених попередньою угодою. 

У відповідь на провокаційні дії Північної Кореї, зокрема запуск супутника-шпигуна, Південна Корея вжила рішучих заходів. Сеул вирішив тимчасово призупинити дію військової угоди 2018 року. Південна Корея планує значно посилити військовий контроль вздовж кордону з КНДР. 

За повідомленнями агентства Reuters, Північна Корея у 2024 році офіційно змінила свій статус відносно Південної Кореї, оголосивши її “ворожою державою”. Це рішення супроводжувалося провокаційними діями на кордоні 15 жовтня, як-от підрив доріг і залізниць. Такий крок викликає занепокоєння міжнародної спільноти та може призвести до подальшої ескалації напруженості на Корейському півострові. 

Чи можлива повномасштабна війна між КНДР та Південною Кореєю: думка експерта

Ми дізнавалися у політолога Олексія Якубіна, у чому конфлікт Північної і Південної Кореї та чи можливий початок нової гарячої фази війни на Корейському півострові.  

На думку експерта, Північна Корея намагається нагадати про себе й показати, що корейську проблему не закрито. Експерт вважає, що це частково пов’язано з виборами в Америці, адже світ зараз зосередився на тому, хто переможе на виборах.  

– Наразі говорити про те, що можлива велика корейська війна, зарано. Найімовірніше, це обмін інформаційним напруженням, – зазначає політолог. 

Експерт наголошує, що Росія наростила співпрацю з Північною Кореєю. Зокрема КНДР поставила до Росії певну кількість балістичних ракет та артилерійських снарядів. На думку експерта, Росії дійсно вигідне відтягування уваги від України, адже конфлікт на Корейському півострові розпорошує увагу Заходу.  

– Росії вигідний корейський конфлікт з одного боку, та з іншого – велика війна між Північною і Південною Кореєю потребуватиме певної кількості озброєння. Тому уряд КНДР не зможе відправляти цю зброю до Росії, – говорить політолог.  

На думку експерта, Росія зараз дещо залежна від Північної Кореї, саме через постачання озброєння. Путіну вигідно, щоб з’являлися нові зони конфлікту на Близькому Сході, на Корейському півострові, в Азії, щоб відволікати увагу Заходу від України. Але з іншого боку, сама Росія потребує ресурсів від тих країн, які можуть бути задіяні у конфлікті. 


Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерела: Центр протидії дезінформації; Reuters

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-21 18:09:49