Україна і світ

За якої температури вмикають опалення в Україні

Фото: Pixabay

В Україні питання увімкнення опалення регулюється законодавством.

Згідно з постановою Кабінету міністрів України Про затвердження Правил надання послуги з постачання теплової енергії і типових договорів про надання послуги з постачання теплової енергії №830 від 21 серпня 2019 року, опалення вмикається, коли середньодобова температура повітря опускається нижче певної позначки.

Коли ввімкнуть опалення та яка має бути температура повітря — читайте в матеріалі Фактів ICTV.

За якої температури вмикають опалення в Україні

Важко уявити комфортне життя без опалення, особливо в холодну пору року. Згідно з законодавством України, опалення вмикають, коли середньодобова температура зовнішнього повітря становить +8°C протягом трьох днів поспіль або нижче.

Це правило було розроблено для забезпечення комфортних умов у квартирах, будинках та промислових приміщеннях, адже низька температура повітря вимагає додаткового обігріву приміщень.

Коли саме дадуть опалення, залежить від погоди. Як правило, опалювальний сезон починається 15 жовтня. Проте кожен регіон України має свої особливості клімату, тому дати початку опалювального сезону можуть дещо відрізнятися. За теплої температури зовнішнього повітря вмикати опалення можуть пізніше.

Коли ввімкнуть опалення в Україні у 2024 році

Опалювальний сезон 2024-2025 буде розпочато залежно від погодних умов. Точну дату визначають органи місцевої влади.

Так, за словами мера Києва Віталія Кличка, подача тепла у столиці розпочалася 14 жовтня 2024 року. Підключення відбувається за індивідуальними заявками керівників установ, враховуючи їхню специфіку. Поки що опалення в Києві подається до шкіл, дитячих садків, лікарень та інших закладів соціальної сфери.

Така ж ситуація склалася й у Вінниці. Там опалювальний сезон у 2024 році також розпочався з 14 жовтня. Вінницька міська рада повідомила, що тепло до садочків, шкіл, лікарень та інших закладів соціального призначення подали за зверненнями їхніх керівників.

У багатьох містах України точної дати початку опалювального сезону поки немає. Наприклад, у Харкові опалення включать після того, як сильніше похолодає.

В Одесі опалення увімкнуть орієнтовно з 1 листопада, адже у південних областях України тепла погода тримається довше. У Житомирській області також орієнтовна дата — 1 листопада. У Мукачево — орієнтовно після 21 жовтня.

Насамперед до тепла підключають критичну інфраструктуру. Житлові будинки під’єднають, коли середньодобова температура триматиметься на рівні +8°C протягом трьох днів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Громадянам рекомендується слідкувати за оголошеннями міських служб, щоб знати, коли саме увімкнуть опалення в певному населеному пункті.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-21 15:57:28