Україна і світ

Землю накриє північне сяйво: коли дивитися в небо


10 та 11 жовтня над Землею може з’явитися північне сяйво. Воно виникне через сонячну активність, яке було ще 8 жовтня.

Північне сяйво 10 та 11 жовтня: подробиці

Синоптики Центру прогнозування космічної погоди (SWPC) заявили, що протягом двох днів можлива поява сяйва в нічному небі. Буря належатиме до класу G4, що вказує на високу інтенсивність.

З 2005 року така сонячна активність фіксувалася тільки раз – у травні цього року, спровокувавши північне сяйво в ніч із 10 на 11 число.

Причина активності в небі – потужний спалах 8 жовтня на Сонці. Він супроводжувався викидом корональної маси, і вона спрямована в бік Землі.

До речі, у травні і жителі України спостерігали за північним сяйвом. Небо стало рожевим, і космічну активність було видно в багатьох містах нашої країни.

Врахуйте, що крім красивого світіння, багато хто міг зіткнутися з погіршенням самопочуття. Магнітні бурі можуть викликати головний біль, імпульсивність, і навіть проблеми зі сном.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Раніше Факти ICTV склали детальний календар магнітних бур на жовтень 2024, щоб ви могли підготуватися до сонячної активності заздалегідь. Вплив Сонця багато хто відчує і наприкінці місяця – рекомендується запастися ліками.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-10 11:17:34