Україна і світ

Іноземці зможуть служити в ЗСУ за контрактом: Рада ухвалила закон

Фото: Depositphotos

Верховна Рада України підтримала у другому читанні законопроєкт, який дозволяє іноземцям та особам без громадянства укладати контракти для проходження служби в Збройних силах України. За законопроєкт №12023 проголосували 276 нардепів. 

Про це повідомляють народні депутати Ярослав Железняк та Олексій Гончаренко.

Рада дозволила іноземцям служити в ЗСУ

Законопроєкт №12023 передбачає надання можливості іноземцями та особам без громадянства проходити військову службу на посадах офіцерського складу у Збройних силах України, Державній спеціальній службі транспорту та Національній гвардії України. 

Крім того, планується, що для іноземців буде створено Центр рекрутингу. Там вони  повинні будуть пройти спеціальну перевірку, під час якої будуть з’ясовуватися:  

  • законність перебування на території України;  
  • випадки притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності згідно із законодавством України;  
  • ознаки зв’язків з розвідувально-підривною діяльністю іноземних держав проти України;   
  • інші обставини, що можуть перешкоджати прийняттю іноземця на військову службу за контрактом. 

У пояснювальній записці зазначено, що необхідність удосконалення законодавства виникла у зв’язку зі складною оперативною обстановкою на лінії зіткнення, яка вимагає значного збільшення чисельності бойових підрозділів ЗСУ та інших військових формувань.

Зокрема, як шляхом проведення додаткових заходів мобілізації, так і шляхом залучення на військову службу за контрактом усіх охочих, які мають відповідні військово-облікові спеціальності та бойовий досвід, зокрема серед іноземців та осіб без громадянства. 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Додамо, що раніше нардеп Олексій Гончаренко повідомляв про те, що іноземці, які хочуть служити в українській армії, повинні будуть пройти перевірку на поліграфі. За його інформацією, небажання зробити це буде підставою для відмови у прийнятті на службу до лав ЗСУ. 

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-10 14:37:32