Україна і світ

В Україні зберігся режим двомовності серед вчителів: як це планують виправити

Фото: Depositphotos

В Україні вчителі досі продовжують спілкуватися з учнями двома мовами. При чому це відбувається й під час виховальних заходів.

Про це повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у коментарі Укрінформу.

Вчителі зберігають режим двомовності

За словами уповноваженого, українських дітей продовжують навчати освітяни, які використовують не лише державну мову.

Та при цьому Тарас Кремінь зазначив, що режим двомовності спостерігається не лише в навчальних закладах, але й в інших сферах. Тому виникає необхідність продовжувати працювати над тим, щоб створити краще україномовне середовище.

– Є один із законопроєктів, який зараз зареєстрований у Верховній Раді, якраз про те, щоб забезпечити гарантовані права українців на державну мову у сфері освіти. Але повинні бути такі права визначені мовним законом і в інших сферах суспільного життя, – додав Кремінь.

На початку навчального року уповноважений нагадав, що згідно зі статтею 21 Закону (Про забезпечення функціонування української мови як державної) освітній процес має відбуватися виключно державною мовою.

Ті, хто не дотримується норм мовного закону можуть отримати покарання. Перша санкція передбачає попередження та вимогу усунути порушення.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У разі її ігнорування, складається протокол та накладається штраф. За перше порушення вчителю доведеться заплатити від 3 400 до 8 500 гривень, а за повторне – від 8 500 до 11 900 гривень.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-10 14:34:18