Україна і світ

Ментальне здоров’я на тлі війни: 71% українців відчувають стрес або сильну нервозність


Сьогодні, 10 жовтня, у День ментального здоров’я, стали відомі результати соціологічних опитувань, згідно з якими 71% українців відчуває стрес, а 50% населення потребуватиме психологічної допомоги після війни. Дата була ініційована ВООЗ і Всесвітньою федерацією психічного здоров’я 1992 року.

Лідирує депресія

За оцінками фахівців, близько 450 млн жителів нашої планети страждають на різні психічні розлади і захворювання.

Безумовним лідером серед них є депресія. Згідно лише з офіційними даними на неї страждають понад 264 мільйони людей на Землі. Багато хто намагається розв’язати проблему самостійно, не звертається до лікарів, що може призвести до фатальних наслідків.

Щороку близько 800 тис. людей скоюють самогубства, понад 3 млн – помирають від зловживання алкоголем, спричиненого депресивним станом.

Вплив війни на українців

Повномасштабна російська агресія серйозно вплинула на психоемоційний стан мільйонів українців.

– Смерті близьких людей на полі бою або від обстрілів, розлука з рідними, які виїхали за кордон, фінансові труднощі, невпевненість у завтрашньому дні – все це має суттєвий вплив на психічне здоров’я українців, – ідеться в повідомленні.

За даними соціологічних опитувань, 71% українців відчувають стрес або сильну нервозність. Серед їхніх причин на першому місці – повномасштабна війна з РФ (72%) і фінансові труднощі (44%).

Серед аспектів війни, які призводять до стресу або сильної нервозності, на першому місці – безпека близьких (63%) і втрата роботи або джерела доходу (42%).

Прогноз

За оцінками експертів, до 50% населення України після війни потребуватиме психологічної допомоги. У певних групах населення кількість таких людей становитиме:

  • серед військових і ветеранів – 1,8 млн;
  • серед людей старшого віку – 7 млн;
  • близько 4 млн – дітей і підлітків.

Прогнозована потреба в допомозі з психічного здоров’я на первинній ланці медицини – 27 млн звернень. Водночас близько 3-4 млн українців матимуть розлад психічного здоров’я в помірній або тяжкій формі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-10 11:16:53