Україна і світ

Вичерпують резерви: в ISW пояснили, як погіршення погоди вплине на наступ РФ

Фото: Генштаб ЗСУ

Військове командування РФ, ймовірно, наказало армійцям проводити відносно високі темпи механізованих наступальних штурмів в Україні, щоб досягти тактичних успіхів до сезонної багнюки восени, яка обмежить механізовані маневри. 

Про це інформують експерти Інституту вивчення війни (ISW).

РФ збільшила темпи наступальних операцій: яка причина

Аналітики ISW зазначають, що погані погодні умови восени та на початку зими, ймовірно, ускладнять і обмежать маневр як механізованих, так і піхотних сил РФ. Проте російські війська намагатимуться підтримувати свій послідовний наступальний тиск на сході України, попри труднощі, спричинені погодними умовами. 

Речник Нацгвардії України Руслан Музичук 8 жовтня заявив, що російські війська посилюють використання бронетехніки на фронті, зокрема на Харківському та Покровському напрямках, аби скористатися сухою дорогою та місцевістю до того, як дощі спричинить багнюку. 

В Інституті вивчення війни припускають, що військове командування ЗС РФ, ймовірно, прагне посилити механізовані наступальні операції, щоб дозволити своїм військам просуватися по відкритих полях і закріпитися в прифронтових населених пунктах.

Адже потім російські армійці можуть їх використовувати як плацдарм для підготовки і проведення наступальних операцій, спрямованих на досягнення оперативних цілей – таких як захоплення Курахового на заході Донецької області або захоплення Покровська.

Як погодні умови восени та взимку вплинуть на наступ РФ

Зазначається, що осінні погодні умови обмежать маневр російської піхоти, тому військове командування РФ, ймовірно, сподівається, що механізоване просування зменшить кількість відкритих полів, які російській піхоті доведеться перетинати після погіршення погодних умов. 

За даними ISW, війська РФ покладаються на невеликі групи піхоти, які просуваються під прикриттям вітрозахисних лісосмуг у відкритих полях від населеного пункту до населеного пункту, особливо на Покровському напрямку.

Проте несприятлива осіння погода призведе до того, що багато вітрозахисних лісосмуг, що складаються з листяних дерев, втратять більшу частину свого листя і будуть менше прикривати російські піхотні групи восени 2024 року і взимку 2024-2025 років, що зробить російських піхотинців більш вразливими.

Експерти Інституту вивчення війни наголошують, що РФ, найімовірніше, не припинить наступальні операції після початку осіннього сезону багнюки, хоча несприятливі погодні умови, ймовірно, знизять ефективність російської піхоти.

Також в ISW додали, що війська РФ вичерпали вже багато резервів, які вони створили для своєї посиленої наступальної операції влітку 2024 року, яка була зосереджена на просуванні в Донецькій області.

За оцінками ISW, російська наступальна операція, ймовірно, досягне кульмінації протягом найближчих місяців. 

Аналітики Інституту вивчення війни пояснили, що погані погодні умови, які обмежують маневр на полі бою, ймовірно, сприятимуть кульмінації. Але кульмінація наступальної операції РФ, яка розпочалась влітку 2024 року, не обов’язково призведе до повного завершення постійних наступальних операцій РФ на всій території Сходу України восени 2024 року і на початку зими 2024-2025 років. 

Зазначається, що війська РФ мають усталену модель ведення бойових дій після кульмінаційних точок, а також ведення бойових дій за несприятливих погодних умов. 

Повномасштабна війна в Україні триває вже 960-ту добу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За ситуацією в містах можна стежити на інтерактивній карті бойових дій в Україні та карті повітряних тривог в Україні.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-10 10:25:41