Україна і світ

Фон дер Ляєн розкритикувала Орбана на дебатах у Європарламенті

Фото: Getty Images

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час дебатів у Європарламенті з прем’єром Угорщини Віктором Орбаном дорікнула йому через звинувачення у бік України та заклики до миру без перемоги в Україні.

Вона заявила, що є ті, хто звинувачує у війні в Україні не загарбника, а того, на кого напали.

Фон дер Ляєн нагадала Орбану окупацію Угорщини

Урсула фон дер Ляєн поцікавилася в Орбана, чи звинувачує хтось угорців у радянському вторгненні в 1956 році. Вона наголосила, що хоче говорити про Україну, яка переживає третю зиму війни.

Очільниця Єврокомісії наголосила, що “є ті, хто звинувачує в цій війні не загарбника, а того, на кого напали. Не жагу Путіна до влади, а прагнення України до свободи”.

— Тож я хочу запитати їх: чи хтось звинувачує угорців у радянському вторгненні в 1956 році? Чи чехів і словаків за радянські репресії 1968 року? Чи литовців за радянські репресії в 1991 році? – запитала фон дер Ляєн.

У своєму виступі вона підкреслила, що європейці мають різну історію та мови, але не існує європейської мови, в якій мир є синонімом капітуляції, а суверенітет – синонімом окупації.

— Українці – борці за свободу, як і герої, які звільнили Центральну та Східну Європу від радянського панування, – підкреслила голова Єврокомісії.

Реакція Орбана

Щодо Орбана, то у своєму виступі він практично не згадував Україну щодо пріоритетів головування Угорщини в Раді Євросоюзу.

Свою промову угорський прем’єр виголошував у Європарламенті перед фон дер Ляєн, але пізніше відреагував на її виступ.

Орбан вважає, що угорська боротьба за свободу у 1956 році та війна в Україні “немає нічого спільного, а будь-яке порівняння є помилкою”.

— Помилково робити порівняння між цими двома речами від чийогось імені і я відкидаю будь-яке порівняння з борцями за свободу 1956 року, – сказав він.

Нагадаємо, 1 липня Угорщина на основі ротації прийняла головування в Раді ЄС терміном на шість місяців.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерела: Euronews, The Guardian

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-09 17:52:59