Україна і світ

Другий Саміт миру може відбутися в грудні за присутності РФ, а Туреччина стане важливою частиною – посол

Фото: УНІАН

Другий Саміт миру Україна прагне організувати до кінця 2024 року. На ньому мають бути присутні представники РФ, а Туреччина буде важливою учасницею зустрічі, бо досвід посередництва в інших конфліктах.

Про це повідомив посол України в Туреччині Василь Боднар, у середу, 9 жовтня.

Другий саміт миру має відбутися до кінця 2024 року

Бондар зазначив, що при цьому будь-які прямі двосторонні переговори з Москвою на зустрічі виключені.

– Одна з найважливіших цілей цього саміту – досягти справедливого миру в Україні. Ми не говоримо тут про формат, коли Україна і Росія сидять одна навпроти одної і Україна прислухається до вимог Росії, – сказав український дипломат.

Посол України в Туреччині підкреслив, України прагне спільно з міжнародною спільнотою укласти перелік кроків, які можна зробити для справедливого миру в Україні, і вимог до Росії, які можна буде поставити на основі цього списку.

– Це не буде пряма двостороння зустріч, швидше за все, це буде у форматі, де також будуть залучені треті сторони і переговори будуть вестися через треті сторони. Ми сподіваємося провести цей саміт до кінця року, –  наголосив Боднар.

За словами посла, Туреччина, яка прагнула підтримувати теплі стосунки як з Україною, так і з Росією під час війни, буде важливою учасницею цієї зустрічі, оскільки має досвід посередництва в інших конфліктах.

Раніше президент України Володимир Зеленський повідомляв, що другий Глобальний саміт миру Україна планує провести у листопаді 2024 року.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Тоді він сказав, Україна, спільно з партнерами, підготує до розгляду на другому Саміті миру детальний план завершення війни.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-09 16:57:55