Україна і світ

25 років тому Шевченко забив легендарний гол у ворота Росії

Фото: УАФ

Рівно 25 рік тому збірна України розписала нічию з командою Росії у Москві на стадіоні Лужники в межах відбору до Євро-2000.

Тоді молодий Андрій Шевченко на передостанній хвилині не дозволив росіянам поїхати на Євро-2000.

Гол Шевченка у ворота Росії

У 1999 році у столиці Росії сповна віяло тотальною антиукраїнською істерією та беззаперечною впевненістю у тому, що російська збірна “розгромить” на полі команду Йожефа Сабо.

Видання Совєтскій спорт у день матчу вийшло із заголовком матеріалу на першій шпальті “Бий хохлів, рятуй Росію”.

Ажіотаж перед грою був шаленим – квитки на гру розійшлися задовго до дня її проведення. З рук перекупники за найбільш фешенебельні місця просили аж $600. Українським вболівальникам на арені виділили 7 тис. глядацьких місць.

У підсумку, на переповнених під зав’язку Лужниках, а це 84 тис. глядачів, росіяни вели у рахунку до 87-ї хвилини. Від виходу на Євро-2000 команду Олега Романцева відділяли кілька хвилин і фінальний свисток арбітра. Втім, удар Андрія Шевченка зі штрафного у ворота Олександра Філімонова накрив арену мертвою тишею та розпачем.

Реакція російського коментатора на гол Шевченка теж епічна та незабутня: Аааа, Боже мій. І Філімонов закидає м’яч у свої ворота.

Нічия дозволила Україні (20) посісти друге місце у своїй групі, пропустивши вперед Францію (21), та вийти до плейоф. Але у вирішальних матчах синьо-жовті поступилися за сумою двох матчів збірній Словенії (1:2, 1:1).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За версією видання Goal.com гол Шевченка у ворота Філімонова увійшов до сімки найвизначніших голів у його кар’єрі.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-09 15:55:14