Україна і світ

Найпопулярніший зимовий фрукт: як ефективно відмити яблука від хімії та воску


Професор кафедри харчових наук в Університеті Гвельфа в Онтаріо Кіт Воррінер розповів, як ефективно відмити яблука від бруду, воску та пестицидів.

– Коли яблука збирають, їх миють, а потім покривають воском, щоб продовжити термін зберігання. Це фізичний бар’єр для запобігання плісняві та зневодненню, але таке покриття може містити фугіциди, – каже Воррінер.

За словами вченого, ці речовини не токсичні і схвалені до використання Управлінням з контролю за продуктами і ліками США (FDA) або Міністерством охорони здоров’я Канади. При цьому на яблуках все ще може бути бруд.

Як краще мити яблука

– Краще промити фрукти під проточною водою, – каже Воррінер.

Він не є прихильником замочування яблук для їхнього очищення, оскільки в раковинах можуть збиратися мікроби, які надалі можуть потрапити на фрукти.

– Уявіть собі, що покриття схоже на масляний шар, тому його можна змити, використовуючи теплу воду, – пояснив професор.

Ви також можете обробити яблука саморобним спреєм на основі оцту і води або харчової соди і води. Але після такої обробки не забудьте ретельно промити яблуко під проточною водою.

Мило та інші мийні засоби

Водночас, у FDA не радять використовувати для миття фруктів мило, мийні засоби або комерційні засоби для миття продуктів.

Річ у тім, що фрукти мають пористу структуру, тож мило та побутові мийні засоби можуть поглинатися ними, незважаючи на ретельне ополіскування. У результаті можуть виникати певні захворювання.

До того ж немає достовірних даних щодо безпечності залишків таких засобів для миття продуктів, їхня ефективність не була перевірена.

Чи потрібно чистити яблука

Очищення яблука від шкірки також видаляє бруд і бактерії, але на початку фрукт слід ретельно вимити, щоб не перенести бруд ножем зі шкірки на м’якоть.

Воррінер також радить позбуватися серцевини яблука, бо іноді туди можуть проникати патогенні організми.

– Також не їжте насіння, але не тому, що у вас у животі виросте яблуня, а тому, що воно може містити сліди ціаніду, – каже він.

Хоча кількість ціаніду в насінні яблук не смертельна, краще уникати вживання будь-якої кількості цієї речовини взагалі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Simple Recipes

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-03 10:15:37