Україна і світ

Золотий вік: що передбачає програма ВООЗ Гідне старіння для людей 60+


1 жовтня світ відзначає Міжнародний день людей літнього віку. Це свято покликане привернути увагу суспільства до проблем, з якими стикаються особи після 60 років.

У 2024 році фахівці, дотичні до 34-річниці святкування, зосередяться на темі гідного старіння, аби підкреслити важливість зміцнення систем догляду, підтримки та захисту прав літніх людей.

Гідне старіння

Старіння населення є глобальною тенденцією, що змінює суспільства, з очікуваною тривалістю життя понад 75 років у половині країн світу. Адже за прогнозами, до 2030 року кількість людей похилого віку перевищить молодь.

Внаслідок цього зросте попит на комплексну медичну допомогу, догляд і соціальні послуги, особливо тих, хто страждає на хронічні та супутні захворювання, що виникають у літньому віці.

У 2021 році Генеральна Асамблея ООН оголосила  десятиліття здорового старіння, а ВООЗ очолила реалізацію цієї ініціативи та програму заходів, покликану підвищити якість життя цієї категорії населення.

– У Міжнародний день людей літнього віку давайте зобов’яжемося зміцнювати системи догляду та підтримки, які поважають гідність цих людей, – зазначив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.

Враховуючи це, програма Гідне старіння має на меті зміну ставлення до віку та ейджизму, розвиток інклюзивних громад, надання інтегрованої медичної допомоги та доступу до якісного довгострокового догляду.

Тож експерти усього світу обговорюватимуть важливі питання, які допоможуть зробити життя людей після 60 років більш комфортним і гідним.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: ВООЗ

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-01 16:38:12