Україна і світ

Експерт розповів, скільки годин українці будуть без світла взимку при морозах до -15°С

Фото: УНІАН

В Україні відключення електрики взимку за морозів до -15 °C триватимуть по 12-16 годин на добу.

Про це заявив директор Центру досліджень енергетики (EIR Center) Олександр Харченко під час дискусії Зберігаючи світло: битва за українську електромережу, організованої Wilson Center.

Прогноз відключення світла взимку

– Наш прогноз такий: дефіцит у зимовий час становитиме від чотирьох до шести гігаватів потужності залежно від погоди. Якщо буде холодна зима від -10 °C або -15 °C, це технічно означає, що буде застосовуватися масштабне відключення електроенергії для домогосподарств на 12, 14, 16 годин на добу, – сказав Олександр Харченко.

Критично важлива інфраструктура і комунальні підприємства працюватимуть без відключень, щонайменше у великих містах.

Але тут є ще дві великі загрози: одна з них – це загроза нових ракетних атак і технічного пошкодження будь-якого типу обладнання. Тому що ніхто не може передбачити, як відбудеться атака.

Наслідки втрати потужності однієї АЕС

За словами Олександра Харченка, якщо росіяни вдарять по розподільчих пристроях атомних електростанцій, то втрата потужності хоча б однієї АЕС призведе до вимкнень електроенергії на загальнонаціональному рівні. Тоді знадобиться два-три дні лише для відновлення електропостачання по всій країні.

– Це означатиме, що протягом наступних 10 днів – двох тижнів обмеження на електропостачання буде на рівні 20-22 годин на день, – спрогнозував директор EIR Center.

Фінансовий стан ринку електроенергії

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За словами Харченка, величезні борги української енергосистеми блокують будь-які приватні інвестиції, і потенційні інвестори заморожують проєкти. Тому розв’язання проблеми треба шукати швидко.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-18 19:57:20