Україна і світ

Ізраїль розпочав операцію на півдні Лівану: Хезболла пообіцяла вдарити у відповідь

Фото: Getty Images

Армія Ізраїлю завдала масованого удару по цілях Хезболли на півдні Лівану. 

Ізраїль розпочав операцію проти Хезболли: що відомо 

Як повідомляє BBC, цьому передувала операція з вибухів тисяч портативних пристроїв – пейджерів і рацій – бойовиків цього угруповання.

Операція ізраїльської армії почалася саме в той момент, коли лідер Хезболли Хасан Насралла почав вимовляти промову, присвячену подіям останніх двох днів. Тоді внаслідок вибухів пейджерів та портативних рацій у Лівані десятки людей загинули та сотні отримали поранення.

Лідер Хезболли звинуватив Ізраїль в цих атаках, від яких, за його словами, постраждали не тільки члени угруповання, але й цивільні, зокрема діти.

За словами Насралла, вибухнуло близько 4 тис. пейджерів, і деякі з постраждалих ще не включені до офіційних даних.

– Це найчистіший тероризм. Ми назвемо це різаниною вівторка і різаниною середи. Це воєнні злочини, оголошення війни, — каже він. — Бог милостивий і запобіг більшій кількості смертей і поранених. Декілька пейджерів було виведено з ладу чи вимкнено. Деякі з них не були розподілені, все ще були на складі.

Вдень 19 вересня в соцмережах з’явились кадри прольоту військових літаків Ізраїлю над ліванською столицею Бейрутом. Як зазначає видання, вони, ймовірно, завдавали удару авіабомбами по об’єктах на півдні країни.

На кадрах, що розповсюджуються в соціальних мережах, видно, що авіаудари ізраїльська авіація завдає у кількох районах південного Лівану.

Ізраїльські військові заявили, що двоє їхніх солдатів були вбиті біля північного кордону з Ліваном.

– Двоє чоловіків у віці 43 і 20 років загинули в бою, – йдеться в заяві.

Крім того, Армія оборони Ізраїлю заявила, що прагне знищити лише “терористичний потенціал та інфраструктуру” Хезболли.

– Протягом десятиліть Хезболла використовувала цивільні будинки, прорила під ними тунелі та використовувала мирних жителів як живий щит, перетворивши південний Ліван на зону бойових дій, – йдеться в заяві. 

– Мета операції – забезпечити безпеку на півночі Ізраїлю, щоб мешканці могли повернутися до своїх домівок, й досягти військових цілей.

Напередодні міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант заявив, що країна “відкриває новий етап війни”, а також, що фокус зміщується на північ.

Хезболла завдасть удару у відповідь

Хасан Насралла в своїй промові заявив, що Хезболла завдасть удару у відповідь Ізраїлю.

– Я не буду говорити про місце, час, локацію, деталі. Ви дізнаєтесь, коли це станеться. Ця розплата відбудеться. Деталі ми зараз не розкриватимемо, тому що ми зараз на чутливій стадії битви, – заявив вн.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За словами Насралла, Хезболла не дасть 60 тисячам ізраїльтян, які раніше були евакуйовані з півночі країни через атаки з півдня Лівану, повернутися додому.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-19 22:33:09