Україна і світ

Європарламент закликав до повного ембарго на СПГ РФ та санкцій проти Газпрому

Фото: Pixabay

Європейський парламент закликав ЄС ввести повне ембарго на скраплений природний газ РФ і санкції проти Газпрому й російських нафтових компаній.

Про це йдеться у резолюції, ухваленій 19 вересня у Страсбурзі у рамках пленарного засідання Європейського парламенту.

За відповідне рішення проголосували 425 депутатів, проти – 131, утримались 63. Загалом проголосували 619 депутатів.

– (ЄП) Закликає до повного ембарго на російський скраплений природний газ і санкцій проти Газпрому й російських нафтових компаній, закликає ЄС запровадити вимогу щодо внесення суден льодового класу Arc-7, які експортують російський скраплений природний газ, до санкційних списків Управління з контролю за іноземними активами США та ЄС, позбавляючи їх доступу до портів або західних морських служб, закликає ЄС і його держави-члени запровадити цільові санкції щодо морських суден, які Росія використовує для обходу санкцій на експорт нею нафти й газу та обслуговування її енергетичних проєктів в Арктиці, – йдеться у документі.

Резолюція щодо ембарго на російський СПГ і санкції для Газпрому

У резолюції наголошується, що вплив наявних санкцій і фінансової та військової підтримки України “буде, як і раніше, підриватися доти, доки ЄС дозволяє імпорт російського викопного палива”.

Крім того, ЄП закликав запровадити заборону на імпорт російського зерна, калійних добрив і добрив, а також сировини, включно з алюмінієм, сталевою продукцією, ураном, титаном, нікелем, деревиною та виробами з неї, а також газом і нафтою.

– (ЄП, – Ред.) закликає ЄС і держави-члени запровадити повну заборону на реекспорт російських нафтопродуктів, закликає, окрім того, до запровадження документації “правил походження”, яка гарантувала б справжнє походження нафтопродуктів, які імпортують до ЄС, – деталізується в тексті.

До того ж, Європарламент закликав країни G7 “більш ефективно забезпечувати дотримання цінової межі, встановленої для російської морської нафти, і припиняти лазівки, які використовує Росія для перепакування та продажу своєї нафти за ринковими цінами”.

(ЄП) закликає ЄС і його держави-члени здійснювати суворий контроль над “тіньовим флотом” Росії, який, окрім порушення санкцій ЄС і G7, становить величезну екологічну загрозу для екосистеми через свої технічні недоліки й часті поломки.

У зв’язку з цим ЄП закликав Європейську Раду зберегти й розширити політику санкцій проти Росії та Білорусі, а також країн і організацій, що не входять до ЄС, які постачають російському ВПК військові та подвійні технології та обладнання.

Європарламент засудив нещодавню передачу Іраном балістичних ракет Росії та закликав держави-члени “ще більше розширити й посилити режим санкцій проти Ірану і Північної Кореї і додати китайські організації та осіб до санкційного списку ЄС за їхню підтримку сектору оборони й безпеки Росії”.

У документі також міститься заклик до Євроради боротися з обходом санкцій компаніями, що базуються в ЄС, третіми особами та державами, що не входять до ЄС.

– (ЄП, – Ред.) закликає Раду розробити новий режим горизонтальних санкцій для протидії цьому обходу, що потребуватиме більш загального й цілісного інструменту для припинення обходу в усіх режимах, які реалізуються ЄС, – уточнюється в резолюції.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

ЄП закликав запровадити санкції щодо ядерного сектору Росії та щодо осіб, винних у порушеннях ядерної безпеки на Запорізькій АЕС.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-19 18:58:23