Україна і світ

Моссад – що це за огранізація та чим загрожує операція з пейджерами у Лівані

Фото: Факти ICTV

Після масових вибухів пейджерів у Лівані та Сирії постраждали понад 1,2 тис. людей. Хезболла звинуватила в теракті розвідувальну службу Моссад.

Факти ICTV дізнавалися, чим займається Моссад та що про нього відомо. Ми запитали в політолога, кандидата політичних наук Олексія Якубіна, який вплив матиме операція з пейджерами на ситуацію на Близькому Сході.

Спецслужба Моссад – що це, коли й ким була заснована

Моссад – це ізраїльська спецслужба. У слова Моссад може бути кілька походжень. З єврейської мови слово перекладається як відомство. Співзвучність слова моссад із фортецею Masada не є випадковою. Masada була останнім оплотом спротиву єврейського народу під час юдейської війни.

Офіційна дата заснування цієї служби – 1951 рік (основний підрозділ), а її першим очільником вважається Реувен Шілоах. У той час спецслужба займалася звичайною розвідувальною роботою, формуванням агентури та контррозвідувальних заходів.

Нове життя спецслужби почалося наприкінці 50-х років, коли її очільником став Ісер Гарель. Під час його правління створюються військові та спецпідрозділи, які діяли під час суецького та різних конфліктів.

Відомі операції Моссаду

1972 рік. Однією з найвідоміших операцій ізраїльської розвідки Моссад вважається Гнів божий. Вона була проведена як відповідь на теракт на мюнхенській олімпіаді 1972 року. На цій олімпіаді було вбито 11 членів олімпійської збірної Ізраїлю. Головна ціль операції – це ліквідація палестинських терористів з організації Чорний вересень, які були причетними до теракту. Ця операція почалася в 1972 році та тривала понад 20 років. Протягом 20 років Моссад шукав як організаторів, так і виконавців теракту.

1976 рік. Ще однією відомою операцією є Кульова блискавка. В основі операції було визволення заручників із території Уганди в 1976 році. У той час палестинські бойовики захопили літак, який летів до Парижу. Під час операції було проведено диверсії на аеродромі та ліквідовано угандійські підрозділи, що намагалися перешкодити операції. Ціною успіху стала загибель командира операції Йонатана Нетаньягу та кількох заручників. Операція, що тривала менш як години, стала однією з найвідоміших антитерористичних акцій ХХ століття.

2008 рік. Вбивство Імада Мугнія, військового командира Хезболли, у результаті вибуху автомобіля в Дамаску, було ще одним ударом по іранському впливу в регіоні. Мугнія вважався одним із найдосвідченіших терористів у світі й був відповідальним за низку смертоносних атак.

2010 рік. Кібератака Stuxnet, розроблена спільно США та Ізраїлем, завдала значної шкоди іранській ядерній програмі. Ця кібероперація була направлена на затримку розробки Іраном ядерної зброї, яку Захід вважав загрозою міжнародній безпеці.

2010 рік. У Дубаї було ліквідовано Махмуда аль-Мабхуха, провідного оперативника ХАМАС, під час операції, яку приписують ізраїльській розвідці Моссад. Ця операція, виконана з високою професійністю, свідчить про спроможність ізраїльських спецслужб проводити складні операції за межами країни.

2012 рік. Ліквідація Ахмеда Джабарі, керівника збройного крила ХАМАС, під час цільового авіаудару спровокувала ескалацію конфлікту між Ізраїлем та палестинською організацією. Військова операція Ізраїлю стала відповіддю на постійні обстріли ізраїльської території ракетами ХАМАС.

2019 рік. Ізраїльський Моссад авіаударом ліквідував Бахаа Абу ель-Атта, високопоставленого командира Ісламського джихаду, у його помешканні в секторі Газа. Ця операція була спрямована на ослаблення військового потенціалу палестинської ісламістської організації та запобігання подальшим атакам на ізраїльську територію.

2020 рік. У листопаді під час операції був ліквідований Мохсен Фахрізаде, провідний іранський ядерний вчений. Замах, здійснений за допомогою дистанційно керованого кулемета, стався під час подорожі вченого за межами Тегерана. Іран безпосередньо звинуватив у цьому Ізраїль.

2021 рік. Підземний ядерний об’єкт у центральній частині Ірану зазнав серйозних пошкоджень у результаті вибухів та масштабної кібератаки. Ця атака призвела до повного відключення електроенергії на об’єкті. Іранський режим звинуватив у цьому Ізраїль, який, за його твердженнями, також стояв за низкою інших диверсій на іранських ядерних об’єктах, здійснених за допомогою вибухонебезпечних дронів.

2023 рік. Сейєд Разі Мусаві, давній радник іранської Революційної гвардії, який займався військовими операціями в Сирії, був убитий під час атаки безпілотника поблизу Дамаска. Іран традиційно поклав відповідальність за цей інцидент на Ізраїль, який систематично здійснює удари по іранських цілях на території Сирії.

2024 рік. У січні в Бейруті було ліквідовано Салеха аль-Арурі, високопосадовця ХАМАС, який перебував у вигнанні. Цей удар був здійснений ізраїльським безпілотником на тлі загострення ізраїльсько-палестинського конфлікту в секторі Гази.

У квітні 2024 року напруженість між Іраном та Ізраїлем досягла нового рівня. За твердженням Тегерана, у результаті ізраїльського удару по іранському консульству в Сирії загинули двоє іранських генералів. У відповідь на цю атаку Іран розпочав безпрецедентну ракетну кампанію проти Ізраїлю, випустивши майже 300 ракет і безпілотників. Більша частина цих засобів була перехоплена ізраїльською системою ППО.

Яка мета та наслідки операції з пейджерами: думка політолога

В ефірі Radio NV директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос повідомив, що операція з пейджерами є сигналом представникам Хезболли, іранцям, що всі вони перебувають у небезпеці. Використання будь-якого способу зв’язку може бути для них фатальним.

Політолог, кандидат політичних наук Олексій Якубін вважає, що головна ціль цієї операції – інформаційна. Експерт, зазначає що ця операція викликала світовий резонанс через її складність і масштабність.

– Я не думаю, що ця операція суттєво вплине на перебіг війни на Близькому Сході, але вона викликає величезний емоційний ефект, – каже експерт.

Моссад відомий своїми складними й карколомними операціями. Експерт зазначає, що США заявляє про свою непричетність у розробленні цієї операції, адже у США є величезна кількість високотехнологічних компаній, зокрема Apple.

Після цієї операції, потенційно такі вибухові пристрої можуть бути встановлені у будь-який високотехнологічний засіб, зокрема мобільний телефон, – каже експерт.

Експерт зазначає, що ця операція може обговорюватися вже з погляду безпечності або небезпеки високих технологій. Операція може зіграти свою роль у довгостроковій перспективі. Наразі це навряд чи сильно вплине на перебіг бойових дій. З військового погляду, вплив цієї операції досить обмежений.

Ця операція показує, наскільки ця війна стає більш технологічною, – говорить експерт.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Експерт зазначає, якщо зараз Моссад використовує таку технологію, то ніхто не може гарантувати, що в майбутньому якась терористична група не зможе повторити подібну операцію з використанням високотехнологічних пристроїв.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-18 18:25:11