Україна і світ

Вірменія викрила спробу перевороту, ОДКБ створює загрози для суверенітету країни – Пашинян

Фото: Depositphotos

Організація договору про колективну безпеку (ОДКБ) створює загрози для безпеки, існування та суверенітету Вірменії. 

Про це заявив прем’єр-міністр країни Нікол Пашинян на другому світовому вірменському саміті.

Загроза безпеці Вірменії: що відомо

– Ми заморозили свою участь не тільки з тієї причини, що ОДКБ не виконує своїх оборонних зобов’язань перед Вірменією, а й тому, що на нашу думку ОДКБ створює загрози для безпеки, існування, суверенітету та державності Вірменії, — сказав він.

У середу, 18 серпня, Слідчий комітет Вірменії повідомив про викриття спроби збройного перевороту в країні.

Служба національної безпеки Вірменії встановила особи семи людей. Трьох осіб затримали, ще чотирьох оголосили у розшук.

Зазначається, що обвинувачені завербували кількох вірменів та жителів Нагірного Карабаху, обіцяючи виплачувати їм щомісяця по $2400.

Завербованих відправили до російського Ростова-на-Дону для проходження тримісячного навчання. Ці навчання були спрямовані на “ознайомлення з новими видами важкої зброї, набуття навичок з їхнього використання та несення бойового чергування” після повернення до Вірменії.

У Росії завербовані пройшли перевірку на поліграфі для з’ясування особистих характеристик, політичних поглядів, а також зв’язків з вірменськими правоохоронними органами.

Після перевірки осіб розмістили на військовій базі Арбат, де навчали їх вести бойові дії у закритих приміщеннях.

Учасникам групи сказали, що метою навчань є повернення до Вірменії та усунення її чинної влади. Після цього частина завербованих відмовилася брати участь у перевороті й повернулися у Вірменію. Інші учасники групи не довели злочин до кінця, оскільки їх викрили правоохоронці.

Нагадаємо, 1 вересня Вірменія заморозила свою участь в Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) на всіх рівнях.

Ще у лютому Пашинян говорив, що ОДКБ не виконала своїх зобов’язань перед Єреваном, тому Вірменія заморозила своє членство.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

До військово-політичного блоку ОДКБ входять шість країн: Вірменія, Казахстан, Білорусь, Киргизстан, Росія та Таджикистан.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-18 16:50:07