Україна і світ

Пухлина розміром із футбольний м’яч: у Львові 51-річній жінці видалили гігантську фіброміому


Хірурги гінекологічного відділення лікарні Святого Пантелеймона Першого медоб’єднання Львова виконали тотальну абдомінальну гістеректомію, тобто видалили пацієнтці матку.

Страх операції, зрештою призвів до видалення матки

Змушені були це зробити, бо доброякісна пухлина – фіброміома – розрослася до розмірів футбольного м’яча, заповнила собою майже всю черевну порожнину, проросла у кишківник, захопила артерії і становила реальну загрозу життю жінки.

Через розріз у черевній порожнині хірурги витягли велетенську фіброміому – вагою у понад 5 кг!

Зараз дивляться

Історія порятунку 51-річної Руслани повчальна і драматична.

Жінка знала про фіброміому ще з 2018-го року. Але тягнула з її видаленням, бо боялася гінекологічного оперативного втручання. Боялася навіть більше, ніж наслідків захворювання – кровотечі, погіршення самопочуття.

Коли опинилася на операційному столі, виглядала наче вагітна на 7-му місяці.

Аби уповільнити подальший ріст фіброміоми, зупинити кровотечі, а також враховуючи категоричну відмову оперуватися, Руслані призначили гормональний препарат.

Згодом жінка набрала зайвої ваги, але водночас у неї з’явилося відчуття постійної наповненості шлунка. Фіброміома продовжувала рости.

Пухлина давила на нирки і сечовід

Цьогоріч на черговому контрольному УЗД медики попередили пацієнтку про небезпеку, оскільки пухлина заповнила вже всю черевну порожнину. Тягнути далі з її видаленням було ризиковано. Однак Руслана знову відклала операцію – до осені.

У червні в жінки з’явилася лихоманка. Температура піднімалася майже до 40 градусів і не збивалася.

У такому стані Руслану терміново скерували до лікарні Святого Пантелеймона. Виявилася, що лихоманка була наслідком того, що пухлина почала тиснути на нирки та сечовід, і викликала запалення цих органів. Тобто, загроза життю стала реальною.

Руслану прооперували негайно і, можливо,  цим врятували життя. Щоправда, довелося видалити матку.

Руслана добре почувається після операції. Утім, через запущений стан недуги, їй знадобиться тривала реабілітація – близько трьох місяців.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело і фото: Перше медичне об’єднання Львова 

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-31 15:05:10