Україна і світ

У Запоріжжі затримали демобілізованого строковика ЗСУ, який працював на РФ

Фото: СБУ

У Запоріжжі правоохоронці затримали агента, який працював на воєнну розвідку РФ й шпигував за військовими ЗСУ, які виконують бойові завдання на південному фронті.

Про це інформує Служба безпеки України

Строковик ЗСУ працював на розвідку РФ: що відомо

Найбільше російських загарбників цікавили місця розташування командних пунктів, складів з боєприпасами та укріпрайонів українських військових на Запорізькому напрямку.

Також росіяни намагалися дізнатися інформацію про основні маршрути руху, орієнтовну кількість та найменування української техніки, яка прямує на фронт.

Для того, щоб розвідати усі необхідні дані російські окупанти завербували демобілізованого строковика. 22-річний хлопець раніше служив в одному з військових гарнізонів України. 

На хлопця окупанти вийшли через його батьків, які проживають на тимчасово окупованій території Запорізької області та співпрацюють зі спецслужбою країни-агресорки.  

У травні цього поплічник РФ звільнився у запас та оселився в обласному центрі. Згодом з ним дистанційно зв’язався кадровий співробітник 316-го розвідцентру Головного управління Генштабу Збройних сил РФ (більш відомого як ГРУ), що базується у Севастополі.

За даними СБУ, особу російського загарбника вже встановлено.

Спершу представник спецслужби РФ попросив агента надати координати бойових підрозділів та логістичних складів військової частини, в якій колишній строковик служив. 

Пізніше зрадник почав обходити прифронтове місто, де приховано фільмував локації підрозділів українських військ та мостів, якими вони рухаються у напрямку фронту. 

Російські загарбники планували використати роздобуті агентом дані для підготовки ударів по українських військових з використанням керованих авіабомб, БпЛА та важкої артилерії.

Яке покарання загрожує строковику ЗСУ, який працював на РФ

СБУ затримала агента, коли він проводив дорозвідку поблизу одного з військових об’єктів.

Під час затримання у ворожого агента вилучили телефон, який він використовував для спілкування зі своїм російським куратором. 

Російський агент наразі перебуває під вартою. Йому повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Зловмиснику загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-20 12:24:42