Україна і світ

Огляд у гінеколога, схожий на тортури: чому потрібна анестезія під час гістероскопії


Експерти Королівського коледжу акушерів і гінекологів (RCOG) радять гінекологам пропонувати пацієнткам місцеву або загальну анестезію під час вкрай болючої процедури — гістероскопії.

Гістероскопія без анестезії

– Було таке відчуття, ніби в мене встромили гарячу кочергу, ніби мені вирвали нутрощі… ніби гострі кігті розривають моє нутро, – згадує 38-річна Венді свій досвід проведення гістероскопії.

Венді сказала, що двічі непритомніла, її рвало і вона попросила припинити процедуру.

Лише згодом під час пошуку в інтернеті вона виявила, що тисячі інших жінок мали подібний досвід болючої гістероскопії без анестезії.

– Цього не повинно відбуватися. Я ніколи не уявляла, що це відбувається з такою кількістю людей. Я думала, що я виняток, що я якась не така, і мені було соромно, – каже Венді.

У британській службі охорони здоров’я NHS зазначили, що їм прикро чути про такий досвід Венді, і закликали її зв’язатися з їхнім відділом скарг.

Що таке гістероскопія

Гістероскопія – це процедура огляду внутрішньої частини матки шляхом введення через шийку матки тонкого пристрою, схожого на мініатюрний телескоп.

Її називають “золотим стандартом” у діагностиці гінекологічних захворювань, включно з раком.

Гістероскопію використовують для дослідження таких проблем, як рясні менструації та кровотечі після менопаузи. Лікарі можуть також за допомогою цієї процедури виконувати біопсію і видаляти фіброми або поліпи.

Рівень болю

За даними британського Королівського коледжу акушерів і гінекологів (RCOG), третина тих, хто проходить гістероскопію, повідомляє про рівень болю понад сім за десятибальною шкалою.

RCOG також радить пропонувати пацієнткам місцеву або загальну анестезію під час процедури, а також враховувати їхню історію хвороби, включно з травмами або труднощами під час взяття мазків.

Але, незважаючи на те, що RCOG розробив нові клінічні рекомендації, які сприятимуть полегшенню болю, багато жінок кажуть, що їм їх не пропонують.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-20 10:13:33