Львівський портал

Україна вперше взяла участь у навчаннях НАТО з протидії дронам

До п’ятниці, 20 вересня, у Нідерландах тривають навчання НАТО з випробовування систем протидії БпЛА. Українці взяли участь у них вперше. Про це пише Європейська правда. 

У щорічних навчаннях НАТО з технічної сумісності систем протидії безпілотним літальним апаратам (C-UAS TIE) узяли участь понад 450 людей із 19 країн – членів НАТО і трьох країн-партнерів.

«Було випробувано понад 60 систем і технологій протидії безпілотникам, таких як датчики, системи наведення безпілотників на безпілотники, глушилки і кіберперехоплювачі, в реальних умовах», – зазначили в Альянсі.

Там додали, що безпосередня участь України в навчаннях є частиною Дорожньої карти інноваційного співробітництва Україна-НАТО, схваленої сторонами на саміті у Вашингтоні в липні 2024 року.

«Такі навчання, як C-UAS TIE, надають унікальну можливість для спільного вирішення нагальних проблем, таких як автономність і оперативна сумісність безпілотників, а також для вивчення бойового досвіду України в боротьбі з малими безпілотними літальними апаратами», – йдеться в повідомленні.

Інтеграція технологій протидії безпілотникам в інтегровану протиповітряну і протиракетну оборону НАТО є важливою для посилення сил і засобів стримування і оборони Альянсу.

Раніше Львівський портал повідомляв, що Міноборони Латвії заявило, що 7 вересня розбився російський безпілотник у східній частині країни. Попередньо було встановлено, що то був російський військовий дрон, він залетів на територію Латвії через Білорусь.   

Повітряні Сили, коментуючи атаку «Шахедів», здійснену росіянами у ніч на 7 вересня, говорили, що 6 безпілотників вийшли з підконтрольного повітряного простору України і полетіли, зокрема у напрямку Росії та Білорусі. 

У НАТО не мають інформації про те, що падіння російського безпілотника на території Латвії, яка є членом Альянсу, було навмисним, але зазначають, що ці дії є «безвідповідальні й небезпечні». 

Міноборони Румунії прозвітувало про заліт на територію країни російського «Шахеда» у ніч на 8 вересня, проте згодом дрон повернувся назад у повітряний простір України. 

Тим часом уночі 9 вересня мінімум чотири дрони невстановленого типу літали над найбільшим аеропортом Швеції, через що летовище призупиняло роботу на кілька годин. 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook. 

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-09-20 09:58:57