Україна і світ

У семи країнах: почалися перші у світі випробування на людях вакцини проти раку легенів


Перший пацієнт у Великій Британії отримав дозу мРНК-вакцини, призначеної для знищення найпоширенішої форми раку легенів і запобігання рецидивам. Експерти вітають її новаторський потенціал з порятунку тисяч життів.

Рак легенів є основною причиною смерті від онкології у світі, щорічно забираючи життя близько 1,8 млн осіб. Показники виживання у людей із запущеними формами захворювання, коли пухлини поширилися, особливо погані.

Вистежувати і вбивати ракові клітини

Тепер учені тестують нове щеплення, яке змушує організм вистежувати і вбивати ракові клітини, а потім запобігає їхній повторній появі.

Зараз дивляться

Відома як BNT116 і створена BioNTech, вакцина призначена для лікування недрібноклітинного раку легенів (НМРЛ) – найпоширенішої форми захворювання.

Перша фаза клінічних випробувань, перше дослідження BNT116 на людях, стартувала в 34 дослідницьких центрах у семи країнах: Великій Британії, США, Німеччині, Угорщині, Польщі, Іспанії та Туреччині.

Як це працює

У вакцині використовується інформаційна РНК (мРНК), аналогічна до вакцин проти коронавірусу, і її дія ґрунтується на наданні імунній системі пухлинних маркерів НМРЛ, щоб підготувати організм до боротьби з раковими клітинами, які експресують ці маркери.

Метою є посилення імунної відповіді людини на рак, при цьому здорові клітини залишаються недоторканими, на відміну від хіміотерапії.

Великий етап у лікуванні раку

– Зараз ми вступаємо в нову захоплюючу еру клінічних випробувань імунотерапії на основі мРНК для вивчення лікування раку легенів, – сказав професор, консультант-онколог Сіоу Мін Лі, який очолює випробування у Великій Британії.

Ця технологія – наступний великий етап у лікуванні раку, додав учений.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-23 09:13:06