Україна і світ

Війська РФ починають відчувати тиск контратак ЗСУ – ISW

Фото: Генштаб ЗСУ

Сили оборони України намагаються боротися за ініціативу на полі бою в обмежених і локальних контратаках на тактичному рівні, і російські окупаційні війська вже починають відчувати цей тиск.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW) щодо ситуації вздовж лінії фронту.

Тиск контратак ЗСУ на російські війська посилюється

– Надходження на фронт наданої Заходом допомоги дозволило ЗСУ стабілізувати критичні ділянки фронту, а починаючи з середини травня 2024 року вони провели тактично важливі та успішні локальні контратаки на півночі Харківської області та в напрямку Кремінної (на кордоні Донецької та Луганської областей), – вважають аналітики.

Зараз дивляться

Водночас, за оцінками ISW, українські війська ще не проводять контратаки у масштабах, необхідних для перехоплення ініціативи на полі бою, проте збільшують втрати армії РФ.

Там згадали про контратаки Сил оборони на півночі Харківшини, що змусило РФ у середині червня передислокувати окремі підрозділи, наприклад, 810 морської піхотної бригади (Чорноморський флот) і батальйонну тактичну групу 9 мотострілецької бригади (1 армійський корпус так званої ДНР) на північ.

Водночас інші підрозділи цих бригад залишалися поблизу Кринок у Херсонській області та Торецька Донецької області, де вони вели бойові дії протягом певного часу.

В ISW також звернули увагу на те, що російське військове командування розділяє та розгортає елементи повітряно-десантних формувань по всій лінії фронту.

– Елементи 137 полку ПДВ воюють у Херсонській області, тоді як інші елементи полку – поблизу Сіверська Донецької області. Розпорошеність елементів одного формування є переконливим показником того, російські війська починають відчувати тиск українських контратак, а лінія фронту не є такою статичною, як її оцінює Путін, – кажуть аналітики.

Проте вважають, що здатність України проводити більш потужні та організовані контратаки, як і раніше, залежить від постійної підтримки Заходу.

Повномасштабна війна в Україні триває вже 869-ту добу. За ситуацією в містах можна стежити на інтерактивній карті бойових дій в Україні та карті повітряних тривог в Україні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-11 13:35:05