Україна і світ

Для чого Росія розміщує військові об’єкти серед цивільних у Криму – відповідь ISW

Фото: Генштаб ЗСУ

Росія цілеспрямовано розміщує свої військові об’єкти неподалік цивільних районів у тимчасово окупованому Криму. Таким чином, країна-агресорка намагається стримати удари українських військ.  

Про це повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW).  

РФ розміщує військові об’єкти біля цивільних районів у Криму: яка мета

У ISW зазначають, що відеоматеріали та знімки свідчать про те, що російські війська розміщують військову техніку в цивільних районах Криму від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.  

Зараз дивляться

За даними ISW, 23 червня Міноборони РФ заявило, що Україна запустила по Севастополю п’ять ракет ATACMS, оснащених касетними бойовими частинами. 

Своєю чергою, росіяни нібито перехопили чотири ракети, проте одна з них відхилилася від траєкторії польоту і вибухнула. 

Згодом оборонне відомство РФ звинуватило США у жертвах серед цивільного населення в Севастополі, оскільки система ATACMS була надана США, попри визнання того, що російський перехоплювач ППО змусив ракету відхилитися від траєкторії польоту та здетонувати. 

Російський військовий блогер, який займається кримською тематикою, опублікував у ніч на 23 червня кадри, на яких нібито видно вибухи біля Євпаторії та Вітиного. Зокрема, блогер стверджував, що вибухи також сталися біля Чорноморського та Міжводного. 

Російські джерела повідомляли, що касетні боєприпаси впали на мирних мешканців поблизу пляжу в парку Учуївка на півночі Севастополя. 

Водночас так званий “губернатор Севастополя” Михайло Развожаєв заявив, що внаслідок удару загинуло четверо людей, ще 151 людина зазнала поранень.

Українські військові не спростували, але й не підтвердили завдання ударів по Севастополю. 

Аналітики ISW кажуть, що не можуть самостійно перевірити, чи використовували ЗСУ ракети ATACMS з касетними бойовими частинами. 

– Звинувачення Росії в бік США щодо жертв серед цивільних жителів є спробою утримати Сполучені Штати від надання подальшої допомоги Україні у сфері безпеки, – пояснюють аналітики. 

Водночас так звані російські військові блогери критикували Міноборони РФ та окупаційну владу в Криму за нездатність запобігти ударам і забезпечити захист російського цивільного населення. Крім того, під час нібито атаки не лунала сирена. 

Зокрема, деякі блогери критикували російську владу за нездатність виявити і знищити всі ракети до того, як вони наблизилися до Севастополя. Також вони зауважили, що біля пляжів нема укриттів.  

У ISW зазначають, що є докази того, що РФ розміщує військову техніку в цивільних районах тимчасового окупованого Криму від початку повномасштабної війни. 

Натомість окупаційна влада РФ заохочує російський туризм до тимчасово захопленого Криму й використовує його як тиловий плацдарм. 

На думку аналітиків, російські армійці, ймовірно, цілеспрямовано розміщують військові об’єкти поблизу цивільних районів у Криму, таким чином намагаючись стримувати українські удари.  

За даними звіту ISW, зафіксовано використання російськими військами ЗАЕС та шкіл на окупованій материковій частині України для прикриття ворожої військової техніки. 

– Росія, ймовірно, порушує власні правила застосування Міжнародного гуманітарного права, в яких зазначено, що військове командування повинно уникати розміщення військових об’єктів у густонаселених районах або поблизу них, – підсумували аналітики Інституту вивчення війни. 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-24 13:04:43